Vnitro prodalo železnorudskou rotu ruskému investorovi. Město neinformovalo

Centrum Železné rudy

Centrum Železné rudy Zdroj: CC BY SA 4.0: Lubor Ferenc via Wikimedia Commons

Bývalý areál roty pohraniční stráže v Železné Rudě, jeden z největších v Plzeňském kraji, koupil ruský soukromý investor. Radnice zatím jeho plány nezná. V téměř tříhektarovém areálu dva kilometry od centra města, který původně chtěl koupit Plzeňský kraj, se nic neděje. Stojí také obnova bývalé celnice, kterou chtělo město pronajmout na free shop, na což si stěžovali konkurenční zájemci.

„Rotu Debrník koupil ruský investor od ministerstva vnitra. Nás se neptali, ani město neinformovali,“ řekl starosta rekreačního města s 2000 obyvateli Michal Šnebergr. Tomu se líbilo, že ji chtěl v roce 2010 koupit kraj, který si kvůli desetimilionovým nákladům na rekonstrukci vybral jiný objekt.

Město chtělo mít areál pod kontrolou a žádalo ministerstvo o bezúplatný převod. Chtělo ho přebudovat na vstupní prostor pro návštěvníky šumavského parku a využít pro aktivity, které posílí letní turistický ruch. Vede přes něj frekventovaný hraniční přechod pro pěší a cyklisty přes Ferdinandovo údolí do německého Falkensteinu.

V rozsáhlém areálu je ubytovna, střelnice, dílny, čerpací stanice, autopark a po roce 1989 tam vznikly stáje pro koně. „Jde o největší brownfield ve městě, kde je možné stavět. Nikdo nás zatím nekontaktoval. Chceme, aby se areál (opuštěný od června 2008) znovu oživil, aby sloužil lidem a vznikla by tam nová pracovní místa,“ řekl Šnebergr. Podle něj by byl vhodný jako centrum pro seniory.

Využití bývalé celnice

O využití celnice, kterou město získalo zdarma od státu zhruba před šesti lety, vedou boj konkurenti. Město má už několik měsíců smlouvu s firmou TG, která provozuje na hranicích free a travel shopy. Smlouvu ale muselo zrušit, protože byla napadená pro neplatnost. „Čekáme na výsledek stížnosti proti postupu obce na krajském úřadu,“ řekl starosta.

Město také spolupracuje s Nadačním fondem Nové Česko, který nedávno na nádraží představil protidrogový vlak. „Koncept interaktivního muzea česko-německé historie je pořád ve hře. Nadace to umí. Jakákoliv nová věc nám zvýší atraktivitu,“ uvedl starosta.

Firma TG se zavázala, že rozebere střechu nad okénky bývalé celnice, což byla podmínka státu a silničářů ve smlouvě o bezúplatném převodu. Jediné, co dnes v objektu celnice funguje, jsou dva městské byty. Město jich tam chce vybudovat dalších pět.