Začala přestavba zlíchovského lihovaru. Fasády vyjedou z 3D tiskáren

Fasáda bytového domu v projektu Lihovar na pražském Smíchově vznikne na 3D tiskárně.

Fasáda bytového domu v projektu Lihovar na pražském Smíchově vznikne na 3D tiskárně. Zdroj: Trigema

Chátrající lihovar na Smíchově
Chátrající lihovar na Smíchově
Chátrající lihovar na Smíchově
Fasády v projektu Lihovar vzniknou na 3D tiskárně.
5
Fotogalerie

Rekonstrukcí původní varny odstartovala developerská firma Trigema realizaci léta chystaného projektu Lihovar na pražském Zlíchově za čtyři miliardy korun. Výstavba první etapy o 250 bytech začne v lednu příštího roku. Fasádu dominantní rohové budovy nechá developer vytisknout na 3D tiskárnách. „Úspora v tom určitě nebude.  Ale všechno, co se dělá poprvé, tak bývá dražší. Věříme, že nám to pomůže do budoucna stavět jinak a lépe,“ říká majitel Trigemy Marcel Soural.

Brownfield s původním projektem Zlatý lihovar převzala Trigema od společnosti Goldfin Investments s izraelskými kořeny letos na jaře. Akvizici areálu o zhruba 2,2 hektarech chystala přes tři roky. Projekt původních majitelů se rozhodla změnit, nový návrh vytvořilo studio Black n´Arch, které Trigema vlastní společně s výtvarníkem Davidem Černým.

„Bude to hodně industriální stavba, jaká v Praze není. Určitou inspirací je londýnský Kings Cross. Půjde o první stavbu v České republice, která bude mít fasády vytištěné 3D tiskem. Budou složitější a hodně plastické. Domluvili jsme se s firmou Fit Technology, která sídlí v Německu, že nám fasády vytiskne,“ popisuje Soural.

Nový komplex, situovaný mezi ulicemi Nádražní a Strakonická, zahrnuje celkem 600 bytů a 4500 metrů čtverečních komerčních prostor. Se čtyřmi miliardami investičních nákladů jde o dosud největší projekt Trigemy.

Galerie Davida Černého

V centrální historické budově varny, která je kulturní památkou a jejíž rekonstrukce začala tento měsíc, chce developer otevřít na jaře příštího roku pětipatrovou galerii Davida Černého s kavárnou. Okolí rovněž památkově chráněného 50metrového komína má lákat na gastronomii.

Projekt Lihovaru je rozdělený celkem na tři etapy a jeho kompletní dokončení plánuje developer na rok 2025.

Původní Lihovar Fischl a synové byl založen v první polovině 19. století. Po znárodnění byl v roce 1951 začleněný pod národní podnik Spojené lihovary a kromě lihu a lihovin se zde vyráběl také ocet. Nejznámějším výrobkem byla ovšem vodka Zlatý Anděl. Výroba na Zlíchově byla ukončena v roce 2000, od té doby objekty chátraly.

Okolí Smíchovského nádraží čeká v příštích letech velmi výrazná proměna. Po dlouhých letech průtahů začal developer Sekyra Group stavět první část obřího projektu Smíchov City. Samotné nádraží se změní na dopravní uzel Terminál Smíchov. Developer JRD chystá na nároží ulic Nádražní a U Železničního mostu výstavbu kancelářské budovy Viadukt Anděl. Naproti nádraží chce stavět kanceláře a byty také skupina UDI.