Ztráta velká jako rozpočet Česka. Krize čínského developera Evergrande otřásla celým trhem

Čínský developer Evergrande vykázal za dva roky ztrátu v přepočtu 1,7 bilionu korun.

Čínský developer Evergrande vykázal za dva roky ztrátu v přepočtu 1,7 bilionu korun. Zdroj: Profimedia

Čínská realitní firma Evergrande vykázala za roky 2021 a 2022 ztrátu 581,9 miliardy jüanů. To je v přepočtu asi 1,7 bilionu korun. Pro srovnání výdaje českého státu se pohybují okolo dvou bilionů korun ročně. Podnik, který se na konci roku 2021 dostal do problémů při splácení dluhů, své výsledky hospodaření se značným zpožděním oznámil investorům v Hongkongu, uvedla dnes BBC. Dluhy Evergrande se odhadují na 300 miliard dolarů (6,3 bilionu korun).

Obrovské ztráty jen ilustrují, jak s touto developerskou společností v posledních letech otřásla krize na trhu s nemovitostmi v druhé největší ekonomice světa. V dokumentech, které Evergrande předložila burze v Hongkongu, se uvádí, že podnik v roce 2021 prodělal 476 miliard jüanů, zatímco loni ztráta dosáhla 105,9 miliardy jüanů.

Ztráty firma zdůvodnila mimo jiné klesající hodnotou nemovitostí i dalších aktiv a vyššími výpůjčními náklady. S akciemi firmy, která byla dříve největší developerskou společností v Číně, se od března loňského roku přestalo obchodovat.

V roce 2020 Čína zavedla nová pravidla, na jejichž základě podléhá kontrole výše půjček velkých realitních firem. Tato změna odvětvím otřásla. V následujícím roce Evergrande nedodržela termín a nesplatila úroky z mezinárodních půjček, které úhrnem činily zhruba 1,2 miliardy dolarů.

Finanční problémy Evergrande se rozšířily do celého odvětví, řada developerů nesplácí dluhy a po Číně se množí nedokončené stavební projekty.

Začátkem letošního roku Evergrande představila plány na restrukturalizaci zahraničního dluhu v objemu 20 miliard dolarů. Dluhy firma nashromáždila za dobu rychlé expanze. V posledních 15 letech rozšířila svou působnost například do oblasti sportu, zábavy či výroby elektromobilů.

Trh obchází nový strašák

Světovou ekonomiku obchází v posledních měsících nový strašák v podobě stoupajícího napětí na trhu s komerčními nemovitostmi. Poloprázdné kanceláře a nákupní centra spolu s vysokými úrokovými sazbami nutí firmy, aby se budov zatížených nevýhodnými hypotékami raději zbavily, než aby dál splácely narůstající dluhy. Tím přenášejí tlak na banky, které jim peníze půjčily. Ve velkých městech navíc narůstá počet nevyužívaných komerčních realit.

Například 26podlažní moderní mrakodrap v Hongkongu s výhledem na proslulý přístav Victoria Harbour v roce 2015 koupila čínská developerská skupina Evergrande za 1,6 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun) a v současné době pronajímá pouze jednu čtvrtinu ze svých kancelářských prostor. 

Nadnárodní společnosti Unibail-Rodamco-Westfield a Brookfield Corporation se zase v polovině června vzdaly vlastnictví největšího nákupního centra v San Francisku ve prospěch věřitelů. Korporace nechtěly dále splácet obří hypotéku ve výši 558 milionů dolarů. Budoucnost dříve velmi populárního Westfield San Francisco Centra je tak nyní velmi nejistá. Prestižních kancelářských budov v New Yorku, Bostonu nebo Washingtonu se letos zbavovala i americká investiční společnost PIMCO.