Čínský developer Sunac rozšířil řady neplatičů úroků ze zahraničních dluhopisů

Rozestavěné budovy v Čínském městě Čchang-čou

Rozestavěné budovy v Čínském městě Čchang-čou Zdroj: profimedia.cz

Vlajka na ulici v Čínské lidové republice
Rozestavěné budovy v Čínském městě Chuaj-an
3
Fotogalerie

Čínský realitní sektor se od loňského roku potýká s dluhovou krizí, která nastoupila po státním zásahu proti nadměrnému zadlužování developerů a sérii nesplácených úvěrů. Více než desítka developerů, z nichž nejznámější je skupina China Evergrande Group, již nedokáže splácet úroky ze zahraničních dluhopisů. Nejnovějším „neplatičem“ se minulý týden stal i čtvrtý největší čínský developer Sunac China Holdings. Připojuje se tak ke společnostem jako Fantasia, Modern Land a Kaisa Group Holdings.

Sunac ve zprávě pro hongkongskou burzu cenných papírů uvedl, že před koncem odkladné lhůty nevyplatil kuponový výnos z dolarového dluhopisu ve výši 29,5 milionu dolarů (zhruba 691 milionů korun). Developer také oznámil, že neočekává výplatu ani u dalších kuponových výnosů, z nichž nejbližšímu o objemu 26,85 milionu dolarů (zhruba 628,9 milionu korun) skončila odkladná lhůta 19. května. Domácí výnosy developer nadále hradí.

Bloomberg ve své zprávě ve čtvrtek uvedl, že 79 procent ze 17,3 miliardy dolarů (tedy ze zhruba 405,2 miliardy korun) všech neprovedených výplat v Číně se tento rok zatím týkalo zahraničních dluhopisů, což silně kontrastuje s předchozími lety, kdy se většina neprovedených výplat týkala výnosů domácích.

Konkrétně společnost Sunac China má podle dat Bloombergu nesplacené dolarové dluhopisy v hodnotě 7,7 miliardy dolarů (zhruba 180,35 miliardy korun) a místní dluhopisy v jüanech v hodnotě 3,1 miliardy dolarů (72,61 miliardy korun).

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy:

Video placeholde
• Videhub

Upřednostňování místních výplat může znamenat, že developeři s momentálním nedostatkem hotovosti mohou nadále zachovat provoz a poskytuje to určitou jistotu pro vyjednávání o prodloužení plateb. Alespoň krátkodobě to může situaci stabilizovat a zabránit čínskému „lehmanovskému momentu“, který byl skloňován v souvislosti s tamním developerem Evergrande. Ten v prosinci oficiálně oznámil neschopnost splácet dluhy.

Jelikož se v listopadu 2022 koná dvacátý sjezd Komunistické strany Číny, stabilita je pro čínské vedení ucházející se o znovuzvolení prioritou.

Odklon od „přednostního“ vyplácení zahraničních dluhopisů může souviset i s původem většiny dolarových dluhopisů čínských emitentů, jímž je právě stavebnictví. Předzvěstí krize by mohl být i pokles prodeje nemovitostí, který začal již během pandemie a který v Číně dodnes prohlubují striktní opatření potírající šíření covidu-19.

Byť ceny nových čínských bytů od prosince zaznamenávaly růst, v dubnu v průměru klesly. Ceny se však různí podle provincií. V Šanghaji, která se pomalu dostává ze šestitýdenní covidové uzávěry, nebyl zaznamenán růst cen nových nemovitostí poprvé od listopadu 2020.

Ceny starších bytů v Číně klesají již osmý měsíc za sebou. Souhrnné tržby stovky největších čínských developerů se podle výpočtů Bloombergu v prvních čtyřech měsících letošního roku snížily o polovinu ve srovnání s loňským rokem. Růst úvěrů na nemovitosti se na konci března zpomalil na nejslabší tempo za posledních dvacet let. V roce 2021 se výstavba oproti předchozímu roku snížila o 14 procent, což je největší pokles za posledních šest let.