Robotický pes Alphadog obsluhuje v restauracích a roznáší balíky

robopes AlphaDog

robopes AlphaDog Zdroj: Profimedia

robot AlphaDog
robopes AlphaDog
robot AlphaDob
4
Fotogalerie

Robotický pes Spot od firmy Boston Dynamics má v Číně svého konkurenta. Čínská technologická společnost Weilan vyvíjí robopsy s názvem AlphaDog. Ti využívají umělou inteligenci ke sluchu i zraku, dokáží obsluhovat v restauraci nebo roznášet balíky.

“AlphaDog je velmi podobný skutečnému psu,” říká Ma Jie, technologický ředitel firmy Weilan. Robopes se prodává za téměř dva a půl tisíce dolarů, tedy za více než padesát tisíc korun, uvádí zpravodajský web Techxplore.

Tvůrci robopsa AlphaDog se od počátku jeho vývoje zaměřují především na spotřebitelský trh. Mezi jeho nejvýznamnější vlastnosti patří například pohyb rychlostí 15 kilometrů za hodinu, vysoká stabilita, ale hlavně schopnost doručování balíků nebo obsluhování v restauracích. Zároveň je robopes uzpůsoben k podávání informací ale i k odebrání výtěru z krku pro testy na Covid-19. 

Zatímco americký robotický pes Spot se využívá výhradně v průmyslovém odvětví, AlphaDog je svými vlastnostmi podobnější živému zvířeti. Podle vývojářů je stabilnější než skutečný pes, a to díky svým kovovým nohám. Lidé s ním mohou chodit i na procházky. „Dokáže předpovědět povrch a výšku země, upravit frekvenci kroku a přizpůsobit se prostředí,“ říká pracovník firmy Weilan. Hightechový stroj je zároveň vybaven senzory a technologii umělé inteligence, takže může své okolí pozorovat i poslouchat. 

Čínští vývojáři používají k výrobě robopsa technologii 5G, tedy ultrarychlý internet, aby mohl robot fungovat i autonomně. Zájem o robopsa je v Číně velký. Během prvního prodejního měsíce zmizelo z regálů více než 1800 AlphaDogů, přičemž jeden stojí 2400 dolarů, tedy přibližně 52 tisíc korun. „Objednávky většinou přicházejí od počítačových vývojářů nebo technologických nadšenců,. O robopsa ale mají zájem i děti,” uvedl Ma Jie.

Společnost Weilan věří, že bude jejich robopes pomáhat v budoucnu mimo jiné nevidomým či jakkoli zdravotně postiženým lidem, kteří potřebují doprovod. „Ve chvíli, kdy bude mít robotický pes funkci zraku, sluchu a řeči, může snadno komunikovat s postiženými lidmi a doprovodit je například do supermarketu nebo do autobusu,” plánuje Ma Jie.