Salát na střeše. Dcera miliardáře Dalibora Dědka staví vlastní startup

Střešní farma v areálu Terasy Smíchov

Střešní farma v areálu Terasy Smíchov Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Tereza Nalezená má ambici stát se tím, kdo v Česku dostane zeleň na střechy velkých skladů a logistických parků. Její start-up s názvem Salát na střeše se do pěstování první zeleniny a bylinek na takto specifické půdě pustí už s jarem. Projekt doktorandky Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci (TUL) vyhrál před nedávnem soutěž Start-up TUL 2023.

Jak se chladí zelení

Výchozí body jsou zřejmé. Průmyslové haly zabraly v Česku přes 11 milionů metrů čtverečních a přibývají tempem kolem jednoho milionu metrů čtverečních ročně. Poptávka po dalších a dalších halách je obrovská a fenomén má negativní dopady. Ubývá ploch pro pěstování plodin, klesá schopnost krajiny vstřebávat vodu a v blízkosti měst vznikají tepelné ostrovy.

V době klimatické změny bychom se přitom měli ke krajině chovat přesně naopak. „A to se bavíme jen o ploše průmyslových hal. Ve skutečnosti je zabrán troj - až čtyřnásobek půdy, protože v okolí vznikla parkoviště a další zázemí pro logistiku,“ doplňuje Tereza Nalezená.

Tereza NalezenáTereza Nalezená | e15 Michaela Szkanderová

V rámci doktorandského studia se proto začala zajímat o to, jak situaci řešit. Setkávala se s developery, zkoumala řešení, která se prosazují v zahraničí. Protože má v sobě zápal a touhu dotáhnout věci do konce, což možná zdědila po svém otci, zakladateli Jablotronu Daliboru Dědkovi, sestavila nakonec řešení, které lze nasazovat „střechu po střeše“. Jeho základem je technologie pro hydroponické pěstování.   

Stavebnice na střechu

Cílem Terezy Nalezené nebylo zdržovat se vymýšlením technologie, protože ta už existuje. Vyvinul ji a na střeše nákupního centra ozkoušel pražský start-up ForestBit. Těžištěm jeho práce jsou technologie, IT a celkový koncept, ale už ne byznys a expanze. V tom svou iniciativou navázala právě Tereza Nalezená. Nyní by klidně mohl text končit, protože vzít existující technologie a osadit jimi střechy hal se už zdá být jednoduchý krok. Jenže mezi cílem a tímhle ideálem je hodně překážek, které se Terezin start-up rozhodl pionýrsky překonat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!