Britský startup přišel na to, jak z oxidu uhličitého udělat proteinový prášek

Na školním statku Horšov na Domažlicku mají nejmodernější kravín u nás. Krávy podojí i podrbe...

Na školním statku Horšov na Domažlicku mají nejmodernější kravín u nás. Krávy podojí i podrbe... Zdroj: ČTK / Chaloupka Miroslav

Přívětivý kravín 21. století v Žabčicích nemá pevné stěny. Vejde se do něj 70 krav a jalovic.
.
3
Fotogalerie

Proteiny, klíčová složka lidské stravy, jsou nezbytné i při výrobě zvířecích krmiv. Méně známá je nepříjemná skutečnost, že vysoký podíl bílkovin, kterými zvířata v Evropě krmíme, je spjat s odlesňováním a nadměrným rybolovem v celém světě.

Biotechnologický startup Deep Branch navrhl proces biochemické transformace, při kterém se oxid uhličitý přeměňuje v prášek bohatý na protein vhodný k použití do krmiv. Jmenuje se Proton a obsahuje přibližně 70 procent proteinů, což je mnohem více než obsahuje přírodní sója (kolem 40 % bílkovin).

Jak britský startup vyráb z CO2 proteinový práček? (video)

Video placeholde
Britský startup vyrábí z CO2 proteinový prášek • Antas Solutions Ecommerce

Britsko-nizozemská společnost Deep Branch spatřila světlo světa díky Ph.D. Peterovi Roweovi, absolventovi molekulární biologie na britské Nottinghamské univerzitě. Nápad na přeměnu CO₂ na protein mu neustále ležel v hlavě. „Rozhlédli jsme se v našem oboru a podivili se, proč to, proboha, ještě nikdo nedělá,“ říká Rowe.

Rybí moučka

Při chovu dobytka i ryb jsou potřeba krmiva s vysokým obsahem bílkovin. K chovu skotu na maso a mléko se používá přibližně 80 procent sóji z celého světa a s rostoucí populací poptávka po těchto výrobcích stoupá.

Zatímco pěstování sóji vede k odlesňování, globálnímu oteplování a ztrátě stanovišť, nadměrný rybolov zase ohrožuje ekosystémy a má neblahý dopad na organismy žijící v oceánech. Potravinová výroba má značný podíl na klimatické krizi a krizi biologické rozmanitosti.

Dalším problémem je potravinová bezpečnost. „Evropa je s ohledem na bílkoviny používané v krmivech téměř zcela závislá na Jižní Americe,“ upozorňuje Rowe. „Panuje zde značné riziko, že tyto dodávky naruší extrémní události, geopolitické okolnosti nebo i počasí.“

Prášek Proton

Oxid uhličitý můžeme získávat z celé řady zdrojů. V pilotní studii společnost Deep Branch použila plyn z bioenergetického závodu, kde se pálí odpadní dřevo. „Mikroby kultivujeme v bioreaktoru,“ upřesnil Rowe. „Jedná se o stejnou technologii, jako se používá k výrobě biotechnologických enzymů nebo třeba při vaření piva.“

Celý článek na Živě.cz >>>