Český start-up Whalebone nabral desítky milionů, peníze poslal i miliardář Bouška

Startup Whalebone  dokáže pomocí sofistikovaného řešení filtrovat škodlivé internetové stránky a programy.

Startup Whalebone dokáže pomocí sofistikovaného řešení filtrovat škodlivé internetové stránky a programy. Zdroj: CyberX

Pavel Bouška se svým fondem Fazole Ventures poslal do Whalebone zhruba jedenáct milionů korun.
Spoluzakladatelé Whalebone Robert Šefr a Richard Malovič
3
Fotogalerie

Tuzemská začínající firma Whalebone zaměřená na kyberbezpečnost získala 65 milionů korun na globální expanzi. Kapitál do ní nalil zejména maďarský fond Day One Capital, přičemž jedenácti miliony přispěl také český fond Fazole Ventures miliardáře Pavla Boušky.

Společnost Whalebone, jejíž ocenění se vyšplhalo na zhruba 325 milionů korun, pochází z Brna obdobně jako třeba globálně úspěšný Avast. Na rozdíl od něho se však nezaměřuje na koncové zákazníky, ale produkt nabízí poskytovatelům internetu, firmám či telekomunikačním operátorům.

„Uživatelé si díky tomu nemusejí nic instalovat a jejich zařízení jsou chráněná automaticky. Typickým příkladem služby je naše řešení pro O2 Security, které si koncový uživatel může k běžnému tarifu přikoupit,“ vysvětluje šéf Whalebone Richard Malovič. 

Pomocí získaných prostředků chce firma například založit pobočky v Asii a v Latinské Americe nebo personálně posílit vývojová centra v moravské metropoli.

Tým Whalebone by se měl během následujících dvanácti měsíců zdvojnásobit z padesáti na stovku osob a zároveň se rozrůst o nové spolupracovníky v Africe, Asii, Evropě i v Americe. V následujících pěti letech chce chránit stovky milionů uživatelů internetu a dosáhnout ročního výnosu sto milionů eur.

Výběr maďarského investora nebyl podle Maloviče náhodný. Díky tomu, že spoluzakladatelé Day One Capital dlouho působili ve vedení telekomunikačních společností, znají velmi dobře cílové zákazníky.

K investici se přidali i všichni investoři z předchozího raného investičního kola. Kromě technologického investora Petra Zámečníka i Bouškův fond Fazole Ventures. „Naše dosavadní zkušenost s Whalebone nás přesvědčila o tom, že jejich plány na mezinárodní expanzi jsou více než reálné,“ uvádí partner fondu Fazole Ventures Pavel Přikryl.

Předseda Asociace start-upů David Zábrž vnímá expanzi do světa jako logický krok. „Předpokládá se, že celosvětový trh informační bezpečnosti dosáhne v roce 2022 zhruba 170 miliard dolarů. Jen tuzemské firmy a organizace napadne 530 hackerů týdně, čímž se z kybernetického řešení pro firmy stává čím dál větší nutnost,“ soudí Zábrž.

Technologie Whalebone teď chrání třeba uživatele O2 v České republice, A1 v Rakousku a v Bulharsku či například SBB v Srbsku. V souhrnu jsou to miliony uživatelů dvou stovek společností po celém světě.