Čeští technologičtí podnikatelé chtějí řešit vzdělávání a dezinformace, stát je dle nich pozadu

Mezi nejčastější překážky, kterým podnikatelé čelí, patří dle průzkumu nechuť spolupracovat se státem a nutnost podnikat v prostředí, které je spojené s korupcí.

Mezi nejčastější překážky, kterým podnikatelé čelí, patří dle průzkumu nechuť spolupracovat se státem a nutnost podnikat v prostředí, které je spojené s korupcí. Zdroj: Unsplash

„Podnikatelé by uvítali větší podporu ve svém snažení, například prostřednictvím legislativy, která by umožňovala škálovatelné inovace za pomoci nejmodernějších technologií, jakými jsou blockchain, umělá inteligence nebo drony,“ říká k průzkumu byznysmen David Šiška.
Tři čtvrtiny respondentů se do řešení globálních problémů již snaží zapojit. „Jejich řešení jsou často technologická a škálovatelná, tedy mohou přinášet užitek v globálním měřítku,“ říká Vít Horký. 
3
Fotogalerie

Potenciál pro budoucí rozvoj svého podnikání vidí byznysmeni ze sektoru technologií a startupů v řešení problémů 21. století, mezi které patří zastaralé vzdělávání, dezinformace či oslabování demokracie. Někteří z nich v daných oblastech dokonce plánují založit nové firmy. Legislativa pak podle nich na budoucnost není připravena, zejména co se týče blockchainu a umělé inteligence, ukázal průzkum společnosti Perfect Crowd.

Průzkum probíhal mezi českými zakladateli firem z oblasti technologií a startupů. Tři pětiny z nich do budoucna plánují být aktivní v oblasti vzdělávání, otázce dezinformací se chce věnovat 56 procent z nich. Investice do energetické udržitelnosti chystá 43 procent respondentů a o oblast udržení demokracie se zajímá 41 procent dotázaných.

„Motivace měnit svět k lepšímu je přitom většinou dvojí: podnikatelé za sebou jednak chtějí nechat lepší svět pro své potomky a za druhé vnímají globální otázky jako zajímavou obchodní příležitost, která dokáže vygenerovat slušný zisk,“ říká podnikatel a zároveň jeden z autorů průzkumu Vít Horký.

„Pokud chcete významně přispět k řešení globálních problémů, hledejte takové cesty, které mají jak pozitivní dopad, tak byznysový potenciál,“ říká k tomu partner společnosti Pale Fire Capital Dušan Šenkypl, který byl jedním z respondentů. 

Tři čtvrtiny dotazovaných podnikatelů se do řešení globálních problémů již snaží zapojit. „Jejich řešení jsou často technologická a škálovatelná, tedy mohou přinášet užitek v globálním měřítku,“ pokračuje Horký. 

Mezi nejčastější překážky, kterým byznysmeni čelí, patří dle průzkumu nechuť spolupracovat se státem a nutnost podnikat v prostředí, které je spojené s korupcí. Jako bariéru vnímají respondenti také celkovou komplexitu problematiky.

„Podnikatelé by uvítali větší podporu ve svém snažení, například prostřednictvím legislativy, která by umožňovala škálovatelné inovace za pomoci nejmodernějších technologií, jakými jsou blockchain, umělá inteligence nebo drony,“ říká k průzkumu investor David Šiška.

Zadavatelem studie byla nezisková organizace Transhuman Institute pod vedením Víta Horkého a Davida Šišky. Průzkumu se zúčastnilo 117 podnikatelů a majitelů firem ze startupového a technologického světa. Probíhal ve spolupráci s globální organizací Moonshot Platform, která podporuje zakladatele startupů při řešení problémů 21. století.