Přírodní příbory přilákaly drobné investory. Český Refork od nich vybral sto milionů

Tuzemský startup Refork rozjede velkovýrobu přírodních příborů, kterými chce postupně odstranit záplavu jednorázových plastových výrobků.

Tuzemský startup Refork rozjede velkovýrobu přírodních příborů, kterými chce postupně odstranit záplavu jednorázových plastových výrobků. Zdroj: ReFork

„Všechny vstupní suroviny jsou rozložitelné v různých prostředích včetně domácího kompostu, půdy nebo mořské vody. To znamená, že pokud se naše výrobky nedostanou do odpadu, rozloží se i v přírodě, a to během měsíců,“ vysvětluje zakladatel společnosti Refork Josef Homola.
Refork využívá dřevních pilin a pojiva vyprodukovaného mikroorganismy, aby vytvořil ekologický materiál pro výrobu přírodních příborů.
3
Fotogalerie

Startup Refork rozjede velkovýrobu příborů z přírodních materiálů, kterými chce postupně odstranit záplavu jednorázových plastových výrobků. Firma na svou expanzi od drobných investorů vybrala sto milionů korun. Pomohlo jí k tomu vytvoření tokenu, speciální kryptoměny, s níž se mohou investoři na rozvoji společnosti podílet. 

K ambiciózním plánům Reforku patří do tří let nahradit až dvě miliardy plastových výrobků, které chrlí zejména řetězce s rychlým občerstvením. „Jsme jediná firma na světě, která využívá dřevních pilin a pojiva vyprodukovaného mikroorganismy, aby vytvořila zcela ekologický materiál,“ je přesvědčen zakladatel Reforku Josef Homola, který převzal rodinnou firmu zabývající se výrobou plastových dílů. 

Refork si zajistil financování vytvořením kryptoměny EFK, jejíž držitel má například přednostní nárok na produkty startupu nebo může ovlivňovat směrování budoucích investic. Zároveň lze s tokeny obchodovat podobně jako na burze.

Nábor investorů prostřednictvím vlastní kryptoměny považuje šéfka české fintechové asociace Maria Staszkiewicz za způsob, jak ozvláštnit investiční úsilí. „I díky aktuálnímu dění kolem bitcoinu, dogecoinu a dalších kryptoměn bude podobných příběhů přibývat. Nemělo by se ovšem zapomínat, že se jedná o rizikovější druh investovaní než u centrální bankou regulovaných aktivit,“ připomíná Staszkiewicz.

Refork vybrané peníze použil zejména na vývoj materiálu, který se už podařilo dokončit. „Další investice směřovaly do výroby, kterou chceme postupně zvyšovat ze současného jednoho milionu příborů měsíčně až na dvacetinásobek,“ přibližuje šéf společnosti Josef Žádník. Zajistit to má nová výrobní hala v pražské Hostivaři, která má začít fungovat na konci července. 

Zásadní inovací je podle Žádníka skutečnost, že Refork na rozdíl od ostatních ekologických alternativ k výrobě nevyužívá chemikálie. Jeho produkty díky tomu po sobě nezanechávají mikroplasty ani jakékoli chemické či toxické stopy.

„Všechny vstupní suroviny jsou rozložitelné v různých prostředích včetně domácího kompostu, půdy nebo mořské vody. To znamená, že pokud se naše výrobky nedostanou do odpadu, rozloží se i v přírodě, a to během měsíců,“ vysvětluje Homola. Nevýhodou produktů Refork je ovšem cena, oproti plastové konkurenci jsou přírodní příbory násobně dražší.