České restaurace přicházejí na chuť QR kódům. Jejich využití strmě roste

Startup Qerko využívá QR kódy k rychlejšímu a bezpečnějšímu placení v restauracích.

Startup Qerko využívá QR kódy k rychlejšímu a bezpečnějšímu placení v restauracích. Zdroj: Qerko

QR kódy se využívají i při nákupu v obchodě nebo půjčovaní jízdních kol.
2
Fotogalerie

Kódy „rychlé odezvy“, jak zní doslovný překlad, se po dvaceti letech začínají masově prosazovat i v České republice. Kvůli pandemickým opatřením a minimalizaci lidských kontaktů se jejich využití přímo nabízí, což si uvědomují i restauratéři.

Systém pro rychlé a bezkontaktní placení, který vyvinul start-up Qerko, před rokem využívalo 230 tuzemských podniků, dnes jejich počet přesahuje hranici pěti set. „Poptávka vzrostla už ve chvíli, kdy se epidemiologická situace začala zlepšovat, a následně doslova raketově vystřelila v okamžiku oznámení termínu otevření zahrádek,“ říká za Qerko Tereza Vyhnanovská.

Díky využití technologie QR kódů je možné v restauraci zaplatit bez číšníka, ve výsledku je proces rychlejší a v době pandemie i bezpečnější. Růst zájemců zaznamenal i tuzemský start-up Speedlo. „Náš QR systém využívá více než stovka podniků, za posledních šest měsíců se zájem zvýšil čtyřnásobně,“ potvrdil ředitel Speedla Richard Beníšek.

Využití QR kódů nahrává i skutečnost, že si Češi oblíbili platby pomocí mobilních telefonů. Jen za minulý rok zaznamenala Česká spořitelna nárůst digitalizovaných platebních karet o 76 procent na 440 tisíc. U Komerční banky to byl v roce 2019 dokonce nárůst z 240 tisíc na 412 tisíc.

Technologie QR kódů je nejrozšířenější v jihovýchodní Asii a zejména Číně, kde podle průzkumu několika finančních institucí 85 procent dotazovaných platilo v posledním roce pomocí QR kódu. V Evropě se QR kódy dosud využívají zejména v reklamních kampaních nebo při distribuci dárkových kupónů. V roce 2019 jen osm procent zákazníků několikrát týdně využívalo skenování QR kódů.

Sama technologie původně vznikla v devadesátých letech v Japonsku, kde sloužila k lepšímu přehledu o pohybu součástek při výrobě aut. Dlouho jejich širšímu využití bránila skutečnost, že ke čtení bylo třeba speciální zařízení. To se změnilo s příchodem chytrých telefonů, nicméně až kolem roku 2017 se čtečky QR kódů objevily v systémech Androidu a Applu i v základním nastavení.