Tomáš Čupr: Rohlík půjde na burzu. Možná už za tři roky

Zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr

Zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr Zdroj: E15

Zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr
Zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr
Zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr
Zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr
5
Fotogalerie

Zakladatel a největší akcionář internetového supermarketu Rohlík.cz Tomáš Čupr chce svoji firmu do několika let uvést na burzu. O tom, kdy přesně se bude podíl českého prodejce potravin obchodovat veřejně, rozhodne úspěch pokračující zahraniční expanze. Během léta Rohlík spustí pobočku v německém Mnichově, v listopadu pak ve Frankfurtu. 

„Strašně záleží na tom, v jaké kondici budou trhy a v jaké kondici budeme my. Záleží na tom, jak se nám rozjede Německo, Itálie a další větší země,“ řekl Čupr ve velkém rozhovoru pro červencový magazín E15 Osobnosti.

Dosud Rohlík.cz působí na třech evropských trzích: v Česku, Maďarsku a Rakousku. V červenci spustí pro svůj program Friends&Family určený pro užší okruh zákazníků a prodej potravin v německém Mnichově. V listopadu pak otevře pobočku ve Frankfurtu. Příští rok by se měl rozšířit do italského Milána či španělského Madridu.

Právě na úspěchu zahraniční expanze bude záviset případný vstup na burzu. „Ve chvíli, kdy se nám rozjedou ty větší trhy, uvidíme, kdy nastane správný čas pro vstup na burzu,“ uvedl Čupr.

O prodeji svého podílu zakladatel Rohlíku zatím nepřemýšlí. Velkou část si chce ponechat „opravdu dlouho“. „Do hrobu si ho ale neodnesu. Takže třeba na sklonku života budu chtít udělat nějaké zásadní rozhodnutí,“ plánuje Čupr.

INTERNATIONAL E-COMMERCE SUMMIT 2021: Více informací a vstupenky najdete zde >>>

Na konci června získal Rohlík od investorů dalších 100 milionů eur. Firma má teď hodnotu 1,2 miliardy dolarů a může se řadit mezi takzvané jednorožce. 

Na novém financování se podílel především americko-britský fond Index Ventures, který se účastnil už předchozího investičního kola letos v březnu. Podíleli se na něm i další spolumajitelé Rohlíku. Mezi ty se řadí francouzský fond Quadrille Capital, tuzemská J&T Banka, česká investiční společnost Enern nebo takzvaný family office R2G. Ten spravuje peníze zakladatelů antivirového Avastu Eduarda Kučery a Pavla Baudiše nebo Oldřicha Šlemra, někdejšího spolumajitele České gumárenské společnosti.

Už na jaře online prodejce získal od investorů 190 milionů eur. Firma uváděla, že jí finance pomohou k rychlejší expanzi na stávajících trzích, plánovanému vstupu do Německa, ale i v pokračování investic do technologií a zlepšování služby.

Online supermarket Rohlík je součástí společnosti Velká pecka, ve které většinový podíl vlastní podnikatel Tomáš Čupr. Skupina byla založena v roce 2014, v loňském roce její tržby přesáhly 300 milionů eur. Předloni přitom utržil „jen“ 4,2 miliardy korun. Aktuálně má e-shop už 750 tisíc zákazníků na třech evropských trzích.

Jak pandemie změnila českou e-commerce:

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub