V technologiích chytrých měst za Západem zaostáváme, říká Szilvia Walter z maďarského start-upu

Szilvia Walter

Szilvia Walter Zdroj: resite

Chytré brýle EVA
Chytré brýle EVA
Szilvia Walter
4
Fotogalerie

Chytré technologie nemusí být výsadou módních trendů. Maďarský start-up EVA dokončuje vývoj chytrých brýlí, které mají do určité míry nahradit zrak lidem, kteří o něj přišli částečně, nebo úplně. Pomocí senzorů, přijímačů a kamer umí vnímat své okolí, číst texty, navigovat jedince po městě nebo komunikovat s chytrým telefonem. „Finančně by mělo zařízení vyjít mnohem levněji, než vodící pes,“ říká finanční ředitelka projektu Szilvia Walter, která se účastnila salonu organizace reSITE a Airbnb na téma chytrých technologií a měst. 

Jak jste na nápad brýlí přišli?

Byl to nápad mého obchodního partnera, který v jednom období svého života přišel částečně o zrak. Bylo to však v době, kdy se začal rozjíždět projekt Google Glass, takže bylo nasnadě, že se projektem začal zabývat a vývoj chytrých brýlí se snažil posunout dále.

V jaké fázi vývoje nyní jste?

V současnosti pracujeme s prototypem, který jsme vyrobili pomocí technologie 3D tisku. Nyní pokračujeme v technologickém vývoji, v současnosti brýle vypadají relativně normálně, jen jsou obaleny velkým množstvím drátů a kabelů. Abychom mohli pokročit do další testovací fáze, budeme ještě chvíli muset pracovat na vývoji. Ten by měl trvat do konce letošního roku nebo do začátku toho příštího.

Jací odborníci jsou vůbec potřeba pro práci na takovém zařízení?

Rozhodně se nejedná pouze o programátory. Pracujeme s průmyslovými designéry, softwarovými inženýry a hardwarovými inženýry. Právě hardware nám v současnosti dává zabrat nejvíce. Potřebujeme také projektové manažery, nicméně finance máme zajištěné, ty mám na starosti já (smích).

Jak máte nastavený finanční rámec brýlí?

Rádi bychom je prodávali za dva tisíce eur (asi 50 tisíc korun, pozn. redakce), což se může zdát jako velká částka, nicméně v porovnání s cenou vodícího psa se jedná jen o zlomek. Samozřejmě víme, že zde bude i přesto velká skupina lidí, kteří si brýle nebudou moci dovolit, proto sázíme na finanční podporu ze strany zdravotnických organizací a pojišťoven.

Zvláštní roli hraje prostředí. Jak moc je u podobných zařízení důležité?

Nejdříve jsme chtělo brýle vyrobit jako zařízení pro chytrá města, později nám však došlo, že by nebylo možné je využít za jeho hranicemi. Proto jsme začali technologie kombinovat, v současnosti je ale důležitý příjem signálu. Čím více ho je, tím lépe brýle fungují. Zaměřujeme se na technologii senzorů, na základě kterých mohou brýle získávat informace o svém okolí. To stejné platí i pro navigaci uvnitř budov pomocí Wi-Fi.

Jsou města dostatečně rychlá v implementaci těchto technologií?

Já bych řekla, že jsou. Samozřejmě je to ale individuální. Například vozíčkáři si vytvořili platformu, v rámci které si sdílí informace o cestování ve veřejném prostoru a překážkách jako jsou schody nebo rozbité chodníky. Nemusí to být tedy nutně nejrychlejší cesta, ale musí to být ta nejpohodlnější, nejdostupnější a nejsnazší. Města jsou však proti podobným platformám, protože nejsou ráda upozorňována na podobné problémy.

Je tedy nutné chytrá města budovat od základů?

Myslím si, že to není možné, ale samozřejmě že v nových oblastech snadněji implementujete například senzory do budov, které k navigaci slouží. Na internetu si můžete najít, že možnosti chytrých měst jsou obrovské, musíme tedy spolupracovat s těmi úřady, které mají nejpokročilejší technologie.

Takže jsou západní města rychlejší v technologickém pokroku?

Ano, jistě. Nicméně doufáme v Evropský akt přístupnosti, který navrhuje EU. Ten by měl zajistit, že budou veřejné služby přístupné a použitelné pro všechny, tedy i lidi s různým druhem postižení. To by mělo donutit města ve střední a východní Evropě, aby svůj přístup změnila.

Jak vlastně vypadá maďarská start-upová scéna?

V současnosti roste a myslím si, že je zde velmi dobrý ekosystém. Dostává se nám hodně pozornosti i podpory. I když je pravda, že míří především ze strany investorů než státních organizací. Nicméně i Budapešť nám poskytla podporu, když jsme se domluvili na možnosti testování našich technologií v metru, což vyžaduje mnoho povolení a papírování.


Organizace reSITE uspořádá 14.-15. června v Praze mezinárodní konferenci Accomodate, která se bude zabývat bydlením pro příští generaci. E15 je mediálním partnerem akce.