Amazon chystá masivní investici do startupu zaměřeného na umělou inteligenci

Společnost Amazon

Společnost Amazon Zdroj: Reuters

Americká společnost Amazon se chce výrazně opřít do umělé inteligence. Oznámila masivní investici do startupu Anthropic, který by měl být v této oblasti klíčovým partnerem. V rámci investice v hodnotě až čtyř miliard dolarů (téměř 92 miliard korun) přesune Anthropic většinu svého softwaru do datových center Amazonu (AWS) a bude využívat domácí čipy této cloudové divize k trénování modelů, které používá k provozu chatbotů a dalších aplikací. 

Anthropic získá přístup k výpočetnímu výkonu Amazonu a také finanční injekci, která mu pomůže zaplatit obrovské náklady potřebné k trénování a provozování velkých modelů AI. Amazon bude mít ve společnosti Anthropic menšinový podíl. Vývojáři Amazonu, včetně těch, kteří pracují mimo AWS, budou mít přístup k modelům společnosti Anthropic.

Amazon je významným hráčem v odvětví internetového obchodu a cloudových služeb. Firma dlouhodobě získává podíly v partnerských společnostech v těch oblastech, které považuje za prioritní, například v sektoru nákladní letecké dopravy, distribuce potravin či výroby elektromobilů.

Pokud se investice do společnosti Anthropic přiblíží čtyřem miliardám dolarů, půjde o největší známou firemní transakci přímo související s AWS. Tato divize se snaží vytvářet své vlastní produkty a nespoléhat se na technologie jiných firem.

AWS je největším světovým prodejcem výpočetního výkonu a datových úložišť. V oblasti modelů AI vytrénovaných ke generování textu, obrázků a dalšího obsahu se ale obecně považuje za zaostalou, protože jí chybí jak úspěšný produkt, tak exkluzivní partner s dobrým postavením v tomto odvětví.

Dohoda představuje milník v úsilí Amazonu v oblasti výroby čipů. Její procesory nazvané Trainium a Inferentia jsou navrženy pro podporu aplikací pro strojové učení. Většina aplikací AI se spoléhá na drahé čipy od firmy Nvidia, které může být obtížné sehnat. Společnost Anthropic bude používat čipy AWS k vytváření a trénování budoucích základních modelů.

Vedení společnosti Amazon uvedlo, že takzvaná generativní AI je na počátku. Nástroje strojového učení společnosti dosud podle managementu použilo přes 100 tisíc zákazníků. Základní model společnosti Anthropic, nazvaný Claude, už je k dispozici jako součást služby Bedrock, jež uživatelům zpřístupňuje modely umělé inteligence Amazonu i třetích stran.

Společnost Anthropic založili lidé se zkušenostmi z OpenAI. Firma dosud od investorů získala přes jednu miliardu dolarů, společnost Google do podniku vložila 400 milionů dolarů.