Apple skupuje vývojáře umělé inteligence. Má to pomoci hlasové asistenci Siri dohnat rivaly

Telefony Apple během prezentace firmy

Telefony Apple během prezentace firmy Zdroj: Reuters

Akvizice menších firem nejsou v případě technologického obra Apple ničím neobvyklým. Jak ale ukázala nová analýza, Apple se výrazně zaměřuje na ty, které jsou aktivní v oblasti umělé inteligence. Zatímco při nákupech Apple vede, konkurence mu například ve schopnostech hlasových asistentů ujíždí.

Podle údajů společnosti GlobalData Apple v letech 2016 až 2020 pohltil hned 25 firem zabývajících se umělou inteligenci, oproti tomu Google koupil 14 takových společností a Microsoft 12. Do pětice nejaktivnějších firem na tomto poli se ještě vejdou Facebook a také společnost Accenture, poskytující služby v oblasti podnikových strategií či manažerského poradenství. Zároveň jde o jedinou neamerickou společnost, která se na seznam tohoto výzkumu dostala.

Technologické firmy na umělou inteligenci spoléhají stále více, uživatelé je potkávají v podobě nejen hlasových asistentů, ale i jako strojové učení například v mobilních telefonech iPhone.

Apple je k akvizicím motivován mimo jiné snahou zdokonalit svou virtuální asistentku Siri. Tu představil v roce 2011, dodnes přitom není lokalizované do řady světových jazyků včetně češtiny. Navíc i když byla Siri z podobných asistentů první, schopnostmi ji předběhl nejen Asistent od Googlu, ale i Alexa od Amazonu.

Domácnost i automobilový průmysl  

Za účelem zdokonalit Siri Apple přímo koupil startup Inductiv, který měl vylepšit její schopnost strojového učení, technologie startupu Voysis  má zase Siri naučit lépe rozumět požadavkům uživatele. Technologii společnosti PullString pak využijí vývojáři, kterým umožní lepší integraci hlasové asistentky do svých řešení.

Apple hodlá umělou inteligenci využívat i v oblasti ochrany soukromí uživatelů, pro chytrou domácnost nebo při vývoji autonomních vozidel. Společnost Xnor.ai se zabývala vývojem technologie eliminující potřebu odesílání dat ze zařízení do cloudu, čímž se má zvýšit míra soukromí uživatel zařízení od Applu. Toto má mít využití zejména v oblasti chytrých nositelností, jak jsou hodiny Apple Watch.