Avast fúzuje s NortonLifeLockem, mění jméno a vstupuje na Nasdaq. Bojuje s globálními obry

Ředitelství společnosti Avast

Ředitelství společnosti Avast Zdroj: Avast

Původem česká kyberbezpečnostní společnost Avast se oficiálně spojila s  americkým konkurentem NortonLifeLock. Díky transakci za 8,6 miliardy dolarů, kterou po několika napínavých odkladech schválil britský antimonopolní úřad, vznikne jedna z dvaceti největších softwarových firem světa. Avast stáhl akcie z burz v Praze a Londýně a společně s Nortonem se chystá vstoupit na americkou burzu Nasdaq. Spojený podnik dostane nové, ale dosud neznámé jméno. Dosud se firma jmenuje NortonLifeLock.

V rámci spojování lze očekávat redukci některých překrývajících se pracovních pozic. Rozsah případného propouštění Avast nekomentuje. Konkurenční firmy působící na českém trhu jsou nicméně podle informací deníku E15 na pozoru a jsou připraveny na případné rychlé najímání. Slovenský Eset například v roce 2016 založil vývojové centrum v Brně poté, co Avast zfúzoval s AVG a propustil řadu zaměstnanců. Spojení má přinést úspory v hrubých nákladech 280 milionů dolarů ročně.

Avast chce silnou českou linku zachovat a investovat do poboček v Praze i Brně. Společnost loni v Česku na dani z příjmu zaplatila 1,2 miliardy korun. „Firma se zavazuje, že si v Česku zachová trvalou a značnou přítomnost, přestože bude kotovaná na americké burze,“ slíbil výkonný ředitel Avastu Ondřej Vlček. Centrály spojeného podniku budou v Praze a v Arizoně.

Očekávat lze také přítomnost Čechů ve vedení nové firmy. Vlček už se v rámci NortonLifeLocku stal prezidentem s odpovědností za produkty, vývoj, technologie, inovace a za zákaznické služby. Společně se spoluzakladatelem Pavlem Baudišem usedne v představenstvu.

Baudiš s druhým zakladatelem Eduardem Kučerou mají zůstat významnými akcionáři. V rámci spojení si zvolili možnost získat více akcií oproti hotovosti. Držitelé necelých 64 procent akcií Avastu si vzali hotovost, zbytek zvolil akcie Nortonu.

Spojení je pro Avast i Norton do značné míry defenzivní. Oběma firmám začal v posledních letech vedle hromady startupů významně konkurovat Big Tech, tedy obří korporace ze Silicon Valley. Google je například hodně aktivní ve správě digitálních identit, protože žije z dat uživatelů a nechce, aby jejich účty byly kompromitovány. Apple také nabízí řadu bezpečnostních funkcí včetně Face ID.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!