Axel Springer kupuje až za miliardu eur zpravodajský web Politico

Axel Springer

Axel Springer Zdroj: profimedia.cz

Německé vydavatelství Axel Springer koupí americkou společnost Politico, která mimo jiné provozuje i stejnojmenný zpravodajský web. Německý podnik to uvedl v tiskové zprávě, o ceně se nezmiňuje. Podle zdrojů listu The New York Times jde o miliardu dolarů (21,7 miliardy korun). Axel Springer získá také zbylý poloviční podíl ve společném podniku Politico Europe. Převezme též Protocol, sesterskou firmu Politico, která pokrývá dění v odvětví technologií.

Šéf vydavatelství Axel Springer Mathias Döpfner německému listu Handelsblatt sdělil, že jde o největší transakci v historii skupiny. Dosud největší akvizicí byla koupě realitního portálu SeLoger, za který vydavatelství zaplatilo 630 milionů eur (16,1 miliardy korun).

Transakce by měla být uzavřena do konce letošního roku. Německý podnik si nákupem rozšíří portfolio, do kterého spadají on-line mediální společnosti Morning Brew či Insider, někdejší Business Insider. Vydává mimo jiné německý bulvární list Bild, spadá pod něj deník Die Welt. Působí ve více než 40 zemích.

Společný podnik Politico Europe vznikl v roce 2014, od roku 2019 je v zisku. Zakladatel společnosti Politico Robert Allbritton si udrží svou roli ve společnosti Politico i v Protocolu.

Ve dvojici zpravodajských společností si zachovají vedoucí pozice také editoři. Politico bude fungovat nezávisle na dalších značkách, které spadají pod Axel Springer.

V květnu deník The Information napsal, že společnost Axel Springer jedná také o koupi dalšího digitálního zpravodajství Axios. Server CNBC dnes s odvoláním na dva obeznámené zdroje informoval, že z dohody sešlo.

Největším akcionářem společnosti Axel Springer je americká investiční společnost KKR, která drží podíl 48 procent. Prostřednictvím německého vydavatelství buduje portfolio digitálních a mediálních aktiv, napsala agentura Reuters.