Češi uspěli v tendrech EU. Postaví kus „evropského internetu“ i digitální peněženku

Evropská komise chce postavit čistě evropské řešení sítě DNS (Domain Name System) respektující ochranu dat.

Evropská komise chce postavit čistě evropské řešení sítě DNS (Domain Name System) respektující ochranu dat. Zdroj: profimedia.cz

Tuzemské společnosti a organizace vybudují několik strategických projektů Evropské unie zaměřených na internet a digitalizaci. Uspěly v mezinárodních tendrech v hodnotě stamilionů korun. Češi postaví část „evropského internetu“, celoevropskou digitální peněženku a navrhnou technologii pro vývoj bezpečné elektroniky.

Velkým úspěchem je projekt DNS4EU vypsaný Evropskou komisí. Ta chce vybudovat evropskou síť Domain Name System (DNS), což je jedna z nejdůležitějších částí internetu. Funguje v podstatě jako internetový telefonní seznam a přesměrovává webové adresy na servery, ve kterých jsou požadované weby uloženy.

DNS systémů je po světě hodně, provozují je operátoři nebo poskytovatelé internetu. Část trhu ovládají americké společnosti jako Google nebo Cisco. Evropská komise chce postavit čistě evropské řešení sítě DNS respektující ochranu dat – třeba tím, že data nebudou opouštět evropský prostor.

„DNS4EU vnímáme jako snahu mít k americkým systémům evropskou široce dostupnou alternativu,“ uvedl výkonný ředitel brněnské společnosti Whalebone Richard Malovič.

Whalebone, jež se zabývá filtrováním kyberbezpečnostních hrozeb, vede konsorcium, které zakázku získalo jako součást projektu s rozpočtem osmdesát milionů eur. V uskupení jsou také ČVUT, sdružení CESNET provozující tuzemskou akademickou komunikační síť a správce národní internetové domény CZ.NIC. Ten dlouhodobě vyvíjí aplikace, které slouží k provozu DNS systémů. Používá je mimo jiné silný americký hráč Cloudflare.

„Naším cílem je díky DNS4EU chránit sto milionů lidí. Abychom dosáhli tohoto milníku, musíme spolupracovat s mobilními a internetovými společnostmi na celém kontinentu,“ sdělil Malovič.

CZ.NIC se bude podílet také na dalším projektu. Spolu s českou kyberbezpečnostní společností Gen (donedávna Avast) a dalšími zahraničními partnery dostal na starost pilotní provoz jednotné evropské digitální peněženky.

Takzvaná EU Digital Identity Wallet (EUDI) má vytvořit digitální identitu pro občany Evropské unie. Přihlašovat se díky ní budou moci k řadě internetových a státních služeb. Digitální peněženku budou zřizovat i navzájem akceptovat jednotlivé státy. Je to možné díky schválené směrnici eIDAS 2.0 zaměřené na elektronické identity.

CZ.NIC už nějakou dobu provozuje identitní službu mojeID, kterou akceptuje i český stát v Datových schránkách nebo Portálu občana. Gen (Avast) se zase po nedávném spojení s NortonLifeLock chce více zaměřovat na byznys s identitami uživatelů, mimo jiné na blockchainu.

Pilotní projekt se zaměří na cestování, poskytování informací o cestujících, nákup zboží nebo na důvěryhodné obchodní transakce. „Ukázkou přínosu digitálních peněženek pro cestování budeme moci tyto poznatky přenést i na další typy e-commerce, jako jsou online nákupy,“ popsal obchodní ředitel Genu pro Evropu Andrew Tobin.

V Evropě uspěl také pražský polovodičový startup Tropic Square, který chystá pro sériovou výrobu vlastní čip zaměřený na bezpečnost hardwaru, například na kryptoměnové peněženky. Společně s několika dalšími firmami a institucemi získal projekt Orshin, jenž se bude zabývat návrhem bezpečné elektroniky. Součástí uskupení je mimo jiné nizozemský čipový kolos NXP Semiconductors, který provozuje výzkumná a vývojová centra v Brně a Rožnově pod Radhoštěm.

Orshin má vytvořit postupy pro vytvoření těžko prolomitelných elektronických zařízení. Vzniknout má metodika umožňující odhalit případné díry už ve fázi návrhu. „Pomůžeme s formalizací návrhu a ověření otevřených řešení, která jsou pro vývoj bezpečného hardwaru kritická,“ nastínil výkonný ředitel Tropic Square Evžen Englberth.

Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
• Videohub