Češi z Pale Fire Capital míří do představenstva amerického slevového průkopníka Groupon

Partneři společnosti Pale Fire Capital zleva Jan Brta, Dušan Šenkypl a David Holý

Partneři společnosti Pale Fire Capital zleva Jan Brta, Dušan Šenkypl a David Holý Zdroj: Dušan Šenkypl

Groupon je vůbec první firmou na světě, která přišla s hromadnými slevami. Dnes jejich služby využívá více než 20 milionů lidí. Výkon firmy ale dlouhodobě klesá, tržby mu postupně klesají už sedm let.
Groupon při vstupu na americkou burzu Nasdaq
3
Fotogalerie

Tuzemská investiční skupina Pale Fire Capital (PFC) uzavřela dohodu s americkou společností Groupon, pionýrem mezi slevovými portály. Firmy spolu začnou úzce spolupracovat, což Groupon stvrdil jmenováním Dušana Šenkypla – zakládajícího partnera skupiny PFC – členem představenstva společnosti. Druhý ze spoluzakladatelů Jan Barta bude v dozorujícím orgánu, oznámil Groupon.

Česká skupina PFC je se zhruba 22 procenty největším akcionářem Grouponu. Šenkypla Groupon jmenoval členem představenstva, Barta bude v roli „pozorovatele s přístupem na jednání představenstva“. Jejich nová role má spíše poradní povahu, ani Šenkypl, ani Barta v rámci exekutivy na starosti žádnou oblast mít nebudou. Přesto se očekává, že jejich stopa bude zcela zásadní. Na základě jejich strategie a podnětů se má utrápený Groupon odrazit ode dna. Jako inspirace přitom poslouží nejznámější český slevový portál Slevomat.

Princip Grouponu je takový, že restaurace či jiné provozy si mohou v rámci optimalizace zásob a kapacit dovolit slevu, která je finančně výhodná jak pro ně, pro uživatele, tak i pro samotný slevový portál. Slevomat se ale víc než na slevy již delší dobu soustředí na prémiové nabídky.

„Zatímco Groupon na svých stránkách nemá službu bez slevy, na Slevomatu to jde a my si myslíme, že to je dobře. Zároveň chceme po vzoru Slevomatu kombinovat zážitky – nabízet balíčky například ubytování, restaurace, wellness a podobně,“ nastínil Šenkypl směr, který by měl Groupon opět vrátit na trajektorii růstu.

Šéf Grouponu Kedar Deshpande na rady českých byznysmenů zatím slyší a novinky se postupně snaží zavádět. Spolupráci s nimi si navíc chválí. „Dohoda s Pale Fire Capital je pro Groupon důležitým milníkem a těšíme se, až budeme moci plně využít jejich zkušeností a vhledu. Věříme, že se postupným naplňováním vytyčených strategických cílů zvýší hodnota našich aktiv a uvolní se potenciál k dalšímu růstu firmy,“ míní Deshpande.

U podobných dohod, kdy se aktivistický investor stává členem představenstva, je obvykle součástí ujednání klauzule, která akcionářům po nějakou dobu neumožňuje obchodovat s akciemi. Důvodem je skutečnost, že oproti zbylým investorům má tento akcionář k dispozici mnohem víc informací. 

V tomto případě má PFC dle zveřejněné dohody zakázáno překročit do konce roku čtvrtinový podíl. Šenkypl tuto informaci odmítl komentovat s odkazem na smluvní povinnosti o mlčenlivosti, připouští ale, že se podíl PFC v nejbližší době příliš měnit nebude. Z dlouhodobého hlediska Šenkypl Grouponu věří, takže lze očekávat, že vliv PFC v tomto slevovém portálu spíše poroste.

Groupon je vůbec první firmou na světě, která přišla s hromadnými slevami. Dnes jejich služby využívá více než 20 milionů lidí. Výkon firmy ale dlouhodobě klesá, tržby jí postupně klesají už sedm let. Loni společnost utržila 967 milionů dolarů, což je zhruba jen třetina oproti rekordnímu roku 2014. Provozní zisk (EBITDA) loni činil 70 milionů, což má k nejlepším výsledkům také daleko.

Investoři zhoršující se výsledky reflektují: ještě v roce 2011 se jedna akcie prodávala za 500 dolarů, nyní stojí pouhých 14,7.

Pale Fire Capital je investiční skupina založená v roce 2015. Do jejího portfolia patří například aukční portál Aukro, vyhledávač nábytku a dekorací Favi, datově-analytická firma Semantic Visions, firma pro monitoring webu UptimeRobot nebo aplikace pro virtuální cyklistiku Rouvy. Do konce roku 2020 do portfolia investovala z vlastních zdrojů akcionářů přes 1,1 miliardy korun. Loni na podzim vydala dluhopisy za 750 milionů korun.