České náramky proti depresím míří do Německa

náramek společnosti Mindpax

náramek společnosti Mindpax Zdroj: Mindpax

Pavel Nevický, CEO Mindpax
náramek společnosti Mindpax
Psychiatrická nemocnice.
4
Fotogalerie

Start-up Mindpax s psychiatrickou aplikací hledá investora a usiluje o zahraniční patent.

Třicet milionů lidí v Evropě se léčí s bipolárními afektivními duševními poruchami jako je maniodepresivní psychóza. Na ně se zaměřil český start-up Mindpax. Vyvinul nenápadný náramek, který odesílá přes mobil nebo základnu se SIM kartou informace o pohybu pacienta a jeho spánku. Lze podle nich zjistit, že se zhoršuje stav nemocného. V datovém centru se pak shromážděné informace vyhodnocují a zasílají zdravotníkům.

Mindpax chce ještě letos podat v Německu žádost o patent na algoritmus, který z dílčích naměřených hodnot vytváří souhrnný index. Jakmile se tento ukazatel dostane do červených hodnot, upozorní zdravotníky, aby si pacienta objednali a zavčas upravili léčbu.

Pacient tak získá jistotu, že je pod dohledem, než zase za půl roku půjde na pravidelnou návštěvu lékaře. Pro zdravotnictví by to mělo znamenat úspory nákladů na péči v nemocnicích. Právě proto má výrobek předpoklady stát se běžnou součástí zdravotní péče hrazené zdravotními pojišťovnami.

Mindpax potřebuje peníze na dotažení výzkumu a také někoho, kdo mu pomůže najít správné místo na trhu v Německu, Británii a Spojených státech. Tam všude už start-up rozjednal dílčí komerční spolupráce a s akademickými pracovišti výzkumné projekty. „Budeme potřebovat dalšího investora a chceme, aby nám přinesl nejen peníze, ale i širší znalost našeho byznysu,“ uvedl lídr Mindpaxu Pavel Nevický.

Mindpax loni uspěl v pražském kole soutěže start-upů Seedstars. Letos je jedním z deseti finalistů evropského regionálního kola soutěže Startup World Cup. Na český trh zatím Nevický nemyslí. Ví, že přesvědčit české zdravotní pojišťovny je hodně náročné.

Technologicky spolupracuje Mindpax s firmami Vodafone a Microsoft.  Rozjezd financuje český investiční fond Redwood Capital. Českým vědeckým partnerem je Národní ústav duševního zdraví. Náramek vydrží půl roku bez jakékoli obsluhy.

Jak předejít opětovnému propuknutí těžké fáze duševní nemoci je téma, kterým se zabývá celý svět. Konkurence projektu Mindpax vyvíjí aplikaci pro mobilní telefon, která vyhodnocuje chování uživatelů.

 

Startupy míří na Žofín

V úterý 7. března se na Žofíně sejdou startupisti z Evropy, aby se potkali s potenciálními investory a soutěžili o účast na Startup WorldCup v Siicon Valley. V regionálním kole soutěže je například projekt Smartlook, který nabízí majitelům internetových stránek nahrávky obrazovek jejich uživatelů. Zjistí tak, kde se třeba návštěvníci stránky zaseknou, kam se marně snaží „kliknout“, co je zaujme a podobně. Nebo aplikace Spaceti (dříve Locaid.me), která při krizové situaci naviguje uživatele k východu, hasicímu přístroji, nebo mu zkrátka najde bezpečnou cestu. Anebo již známá platforma Artstaq, globální burza s uměním. O účast v pražském regionálním kole soutěže projevilo zájem 210 startupů z 22 zemí světa. Přijedou i zvučná jména ze Silicon Valley jako mentor Bill Reichert. Akci pořádá fond Fenox Venture a spolupracuje na ní projekt Karla Janečka na podporu startupů UP21.

Více o stat-upech čtěte ZDE.