Český StartupYard se stal součástí Global Accelerator Network

Zdroj: Jan Sedlak

Český startupový akcelerátor StartupYard se připojuje ke zhruba 50 podobným projektům z celého světa a stává se součástí mezinárodní sítě Global Accelerator Network. Tuzemské začínající technologické firmy tak budou moci využít výhod jako je přístup k mentorům a úspěšným podnikatelům, technologiím nebo konferencím. GAN vznikl jako iniciativa Bílého domu Startup America.

StartupYard je inkubační program pro tuzemské startupy, které mohou po dobu šesti měsíců zdarma využívat kancelářské prostory TechSquare a v prvních třech měsících mají přístup například k mentorům a konferencím a získat mohou také investici. Cílem je umožnit mladým firmám rozjezd jejich podnikání. Aktuální druhý ročník do svého programu přijal celkem 9 týmů, mezi nimi například CSS Piffle nebo iMenu.

Ve společnosti velkých značek

Začlenění do Global Accelerator Network (GAN) má být prospěšné zejména díky propojení více podobných projektů z celého světa, díky čemuž je možné získat nové kontakty na investory, účastnit se různých akcí a startupy zároveň dostanou výhody jako volné kredity ke cloudovým službám typu RackSpace, Amazon Web Services a další. Ze spolupráce bude těžit i samotný StartupYard – získá nové kontakty, přístup ke světovým mentorům a investorům, pomoc s programem, různá setkání a PR.

„V současné době připravujeme především cestu do Spojených států a jednáme o účasti na konferencích,“ popisuje chystané aktivity šéf StartupYardu Nikola Rafaj. „Ptáme se a získáváme zkušenosti a kontakty. Například v rámci přípravy cesty do Států budeme chtít především kontakty a uvedení našich týmů.“

Součástí GAN jsou i slavné značky jako Springboard, Excelerate Labs, StartupBootcamp nebo newyorský TechStars, v rámci něhož několik měsíců působil také s projektem Piictu. Právě Raszka údajně k začlenění StartupYardu do GAN pomohl. „První kontakt jsme navázali na začátku roku, jednání nám pomohl rozhýbat Robin,“ říká Rafaj. „Vyjednávání a schvalování vstupu trvalo 3 měsíce, dokončení smlouvy pak asi měsíc.“

„GAN přijímá pouze menší část žadatelů, zhruba kolem poloviny,“ popisuje šéf StartupYardu. „Na začátku jsme byli odmítnuti, ale nakonec se nám je podařilo zlomit.“ StartupYard podle dostupných informací není jediným projektem, který se do prestižní společnosti dostal, smlouvu už údajně podepsal také smíchovský . Ten ale zatím nic oficiálně neoznámil.

„StartupYard prokázal, že jeho program bude pokračovat s mnoha předními mentory a pomůže podnikatelům úspěšně nastartovat jejich společnosti. Mám plnou důvěru v tým StartupYardu, vytvořili akcelerátor, který dostane firmy na vyšší úroveň a pomůže jim v zajištění investorů ze střední Evropy,“ vzkazuje výkonný ředitel Global Accelerator Networks Patrick Riley.

Nikola Rafaj zároveň upozorňuje, že bude především na týmech a samotném StartupYardu, jak dokáží výhody GAN zužitkovat a zda se pro to vůbec rozhodnou. „Myslím, že se přínos ukáže tak během dalšího roku,“ komentuje vstup do GAN Robin Raszka.

Například Lukáš Hudeček z Node5 si myslí, že přínosy GAN nemusí být tak veliké a k projektu přistupuje spíše opatrně. Upozorňuje, že vzájemné sdílení zkušeností a informací mezi jednotlivými akcelerátory nemusí vždy fungovat.

„Cílem StartupYardu je najít lokální hrdiny. Startupy, které uspějí globálně podobně jako AVG nebo Avast. Jsem přesvědčen, že zapojení do Global Accelerator Network je velkou příležitostí pro teamy ze StartupYardu i další startupy ze střední Evropy pracovat s nejlepšími podnikateli, mentory a investory,“ uzavírá Rafaj.