Cestování na otisk prstu: biometrické údaje mají brzy usnadnit další turistické služby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

snímač otisku prstu
2
Fotogalerie

Cestovní pas by mohlo v blízké budoucnosti kompletně nahradit skenování oční duhovky či otisku prsku. V prvním pololetí roku 2019 odstartuje série pokusných projektů s využitím těchto technologií na letecké lince z Dallasu do Londýna. Novinkou je, že lidem by biometrické údaje měly usnadnit i na pořízení letenky navázané služby jako pronájem hotelu či auta.

Biometrické technologie mají přinés zefektivnění služeb či zvýšení bezpečnosti celého průběhu cesty.

Využití biometriky má začít fungovat už při prvotní rezervaci, pokračovat bude na letišti a všech kontrolách, v hotelech, při pronájmu auta nebo před plavbou na lodi. Jak uvedla Světová rada cestování a cestovního ruchu (WTTC), biometrie by tak celé cestování výrazně zjednodušila a posunula na úplně novou úroveň. Vše by mělo být propojeno s využitím stejných biometrických informací.

Prvně si cestovatelé budou moci popsaný rozsah "biometrického cestování" vyzkoušet na lince Dallas – Londýn.

Na prvních krocích WTTC spolupracuje s American Airlines, letištěm Dallas Fort Worth International Airport, hotely Hilton, plavební firmou MSC Cruises a také s americkou a britskou hraniční pohraniční kontrolou.

„Naši vizí je, že pasažéři nebudou muset poskytovat stejné informace nebo cestovní pasy několikrát během jedné cesty. Biometrika bude fungovat v každém aspektu. Cestování se tak stane pro pasažéra jednodušším při dosažení ještě větší bezpečnosti,“ uvedla ředitelka WTTC Gloria Guevara.

Biometrie není v cestování úplnou novinkou. Už několik let se využívá u cestovních pasů, které obsahují biometrické informace jako otisky prstů a zobrazení obličeje. Vydávání běžných pasů bylo v Česku zrušeno od začátku roku 2016 a místo nich se vydávají pouze pasy biometrické, se zabudovaným mikročipem. Mnoha lidem tak při cestování letadlem stačí k absolvování pasové kontroly jen nechat naskenovat svou duhovku.

Existuje však i riziko při využívání biometrických technologii. Například u otisku prstů hrozí jeho okopírování. V roce 2016 společnost Vkansee na pokusu s plastelínou ukázala jak může být technologie zneužita. Otisk v plastelíně byl dostatečně kvalitní, aby se mu podařilo oklamat snímací senzor