Crew Dragon vyráží na první ostrou misi. Muskův SpaceX pošle k vesmírné stanici čtyři astronauty

Doprava rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon na startovací rampu.

Doprava rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon na startovací rampu. Zdroj: čtk

Doprava rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon na startovací rampu.
Posádku mise tvoří američtí astronauti (zleva) Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins. Posledním členem posádky bude Japonec Sojči Noguči z japonské JAXA (vpravo)
Posádku mise tvoří američtí astronauti (zleva) Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins. Posledním členem posádky bude Japonec Sojči Noguči z japonské JAXA (vpravo)
Start je naplánován na nedělní ráno.
K dopravě astronautů na startovací rampu budou jako již tradičně využity vozy společnosti Tesla.
7
Fotogalerie

Už tuto neděli by společnost SpaceX mohla psát nové řádky historie kosmonautiky. Poprvé vyšle k Mezinárodní vesmírné stanici ISS čtyřčlennou posádku v rámci běžného a nikoliv jen testovacího letu. 

Astronauti poletí ve vesmírném plavidlu Crew Dragon, které do vesmíru vystřelí raketa Falcon 9. Jak raketa, tak plavidlo pochází z dílny SpaceX vizionáře Elona Muska.

Lidskou posádku z většiny dodá americká organizace NASA. Tu budou reprezentovat Američané Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins. Posledním členem posádky bude Japonec Soiči Noguči z japonské JAXA. 

Jak dlouho bude Crew dragon ve vesmíru

Mise s označením Crew-1 se ve srovnání s květnovým demonstračním letem Demo-2 liší v několika ohledech. Zatímco mise Demo-2 měla pouze dva astronauty, nynější ponese hned čtyřčlennou posádku. Ta ve vesmíru tentokrát setrvá mnohem déle. Na základně bude působit šest měsíců, tedy o čtyři měsíce déle než při misi Demo-2. Posádka už také nebude loď testovat a sledovat její chování v různých situacích - Crew Dragon už bude vyzkoušený a jeho úkolem bude jen přepravit astronauty.

Kdy Crew Dragon Crew-1 odstartuje?

Žádné datum jakéhokoliv startu není tak pevné, aby se nemohlo změnit. Stejně to je s chystaným letem Crew-1, jehož start už se také několikrát odložil. Naposled byl naplánován na 31. října. SpaceX ale při běžné kontrole zjistila závadu na motorech, která by mohla způsobit potíže při startu. Dva z devíti motorů tak SpaceX nakonec musela vyměnit.

Nyní bude časový plán nejvíce ohrožovat počasí. Podle posledních informací jsou však zatím předpovědi nadějné. Pravděpodobnost startu je nyní 60 procent. NASA začne vysílat živý přenos z příprav startu v sobotu ve 21:30 středoevropského času. Samotný start je naplánovaný na 1:49 ráno.

Poslední úspěch Crew Dragonu

Crew-1 navazuje na květnovou misi stejné lodi, kdy SpaceX jakožto první soukromá společnost poprvé vynesla člověka do vesmíru. Mise, které se zúčastnili Robert Behnken a Douglas Hurley, zároveň ukončila dekádu, v níž byly Spojené Státy při dopravě své posádky do vesmíru závislé na ruských vesmírných lodích. V roce 2001 totiž NASA ukončila svůj program raketoplánů Space Shuttle, které jako poslední dokázaly vynést člověka z americké půdy na oběžnou dráhu.

Prohlédněte si fotogalerii:

Mise Crew Dragon Demo-2

Cílem mise Demo-2 bylo demonstrovat schopnosti lodi dopravit lidskou posádkou do vesmíru. Po podrobné analýze všech dat kolem tohoto letu NASA nakonec Crew Dragon pro tento účel certifikovala.

Novinky

SpaceX se po misi Demo-2 rozhodla pro několik vylepšení. Zřejmě největší změnou je úprava tepelného štítu, tedy klíčové části lodi, která při průletu atmosférou zabraňuje přehřátí kapsle. 

Po srpnovém návratu lodi inženýři zjistili, že na některých místech byl tepelný štít poničen víc, než čekali. Byť SpaceX tvrdí, že poškození nemohlo v žádném případě ohrozit astronauty, v nové lodi už bude mít tepelný štít upravenou ochrannou vrstvu.

Oproti původnímu plánu se u Demo- 2 chovaly jinak i padáky, které vystřelily v nižší nadmořské výšce, než měly. SpaceX proto změnil způsob měření venkovního tlaku, který rozhoduje o tom, kdy padáky vystřelí.

Přistání

Pokud vše půjde podle plánu, astronauti se vrátí na Zemi za šest měsíců. Přesné datum zatím není známo. Podobně jako v předchozí misi kapsle dopadne buď do Atlantiku, nebo do Mexického zálivu poblíž floridského pobřeží.

Start rakety můžete sledovat živě na MALL.TV