„Musíme se zlepšit.“ Mise Crew Dragon se v závěru neobešla bez organizačních nedostatků

Do bezprostřední blízkosti návratové kapsle pronikly soukromé lodě zvědavců.

Do bezprostřední blízkosti návratové kapsle pronikly soukromé lodě zvědavců. Zdroj: Reuters

Návratová kapsle s kosmonauty dopadá na hladinu Mexického zálivu.
Vesmírná kapsle po přistání
Vesmírná kapsle po přistání
Kapsle přilákala zvědavce.
Loď Crew Dragon po přistání do Mexického zálivu.
15
Fotogalerie

Americká kosmonautika má za sebou po nedělním přistání dvou astronautů v soukromé lodi Crew Dragon historický den a nyní nadchází fáze bilancování. Zřejmě jediným nedostatkem mise je dění v úplném závěru, kdy se po dosednutí vesmírné kapsle na hladinu Mexického zálivu dostaly do její těsné blízkosti soukromé lodě zvědavců.

„Něco takového jsme nečekali. Propříště se musíme polepšit,“ uvedl podle serveru Space.com šéf NASA Jim Bridenstine k možnému narušení bezpečnostního protokolu.

„Plyne z toho ponaučení, že nejspíš bude třeba širší zapojení pobřežní stráže, popřípadě i společností SpaceX a NASA,“ uvedla prezidentka SpaceX Gwynne Shotwellová.

„Byl to demonstrační let čili možnost získat cenné poznatky právě v podobných záležitostech. Příště budeme lépe připraveni,“ dodala Shotwellová. Jinak si manažerka průběh mise pochvalovala. „Probíhala neuvěřitelně hladce,“ řekla.

Přistání pilotované mise na moři je pro americkou kosmonautiku první po 45 letech a zároveň to je poprvé, co tuto cestu zajistila soukromá společnost SpaceX.

Prohlédněte si fotogalerii, jak vypadala situace po přistání:

Zároveň to byla po devíti letech první pilotovaná výprava amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) startující z americké půdy.

Vesmírné plavidlo společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska dopravilo zpět na Zemi astronauty NASA Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho, kteří na Mezinárodní kosmickou stanici ISS dorazili 31. května.

Loď Crew Dragon má příští rok na jaře absolvovat další vesmírnou misi. Na palubě by měli být čtyři astronauti včetně Behnkenovy manželky Megan McArthurové. Naposledy americký kosmický prostředek dostal astronauty na ISS v roce 2011, kdy skončila éra raketoplánů posledním letem stroje Atlantis.

NASA následně platila za dopravování astronautů k ISS desítky milionů dolarů Rusku, což bylo nejen drahé, ale také to oslabovalo prestiž amerického vesmírného programu. Ruská kosmická agentura Roskosmos ovšem dál počítá s americkými pasažéry v ruských lodích mířících k ISS – podle nejnovějšího sdělení Moskvy se tak má v říjnu k orbitálnímu komplexu vydat dvojice ruských kosmonautů a americká astronautka.