ČTÚ chce regulovat ceny mobilních služeb. Operátoři mohou přijít o miliardy

Od regulace si ČTÚ slibuje snížení cen za mobilní služby včetně mobilních dat, která podle mezinárodních srovnání patří v Evropěk těm dražším.

Od regulace si ČTÚ slibuje snížení cen za mobilní služby včetně mobilních dat, která podle mezinárodních srovnání patří v Evropěk těm dražším. Zdroj: Profimedia.cz

Český telekomunikační úřad vyostřuje boj proti hlavním třem operátorům. Od poloviny příštího roku chce regulovat velkoobchodní ceny, za které od velké trojky nakupují mobilní služby virtuální operátoři.
ČTÚ sice připouští že ceny dlouhodobě klesají, pokles však označuje za nedostatečný. 
Regulace se bude týkat velkoobchodu, na kterém si virtuální operátoři kupují velkoobchodní mobilní služby od síťových operátorů. Všichni síťoví operátoři by pak podle úřadu měli povinnost stanovit ceny těchto velkoobchodních služeb tak, aby s nimi virtuální operátoři mohli velké trojice ziskově konkurovat.
4
Fotogalerie

Český telekomunikační úřad vyostřuje boj proti třem hlavním operátorům. Od poloviny příštího roku hodlá regulovat velkoobchodní ceny, za které od velké trojky nakupují mobilní služby virtuální operátoři. Deníku E15 to sdělila šéfka úřadu Hana Továrková s tím, že to povede ke snížení cen i pro běžné uživatele.

Úřad oznámením reaguje na výsledky analýzy konkurence na trhu, z nichž vyplývá, že virtuální operátoři v Česku čelí nevýhodným podmínkám. „Došli jsme k závěru, že síťoví operátoři nastavili podmínky, které rozvoj konkurence neumožňují. Předpokládáme, že Evropská komise se bude naší analýzou seriózně zabývat a potvrdí její závěry,“ uvedla Továrková. Za selhání trhu označila například skutečnost, že velkoobchodní cena dat byla mezi lety 2015 a 2020 vždy vyšší nebo minimálně rovna ceně maloobchodní. 

Zavedení regulace bude muset schválit Evropská komise a Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací BEREC. Zdaleka není jisté, že se tak stane.

„Zvláště Evropská komise si hlídá, aby byla regulace ve všech členských zemích co nejjednotnější. Problém je v tom, že tento trh regulovaný nikde není. ČTÚ tedy bude muset předložit naprosto neprůstřelné argumenty, aby regulaci obhájila,“ míní konzultant v oblasti komunikací Ondřej Malý.

Úřadu podle něj v argumentaci nepomáhají ani poslední kroky ministerstva průmyslu a obchodu. Rezort, který má telekomunikace na starosti, přede dvěma týdny přišel s vyjádřením, že cena mobilních dat v Česku klesla za poslední dva roky o polovinu, a to i díky posílení konkurence.

„Dostatečná konkurence na trhu buď je, nebo není. A pokud bude chtít úřad regulovat ceny, vyjádření MPO mu rozhodně nepomohlo,“ konstatuje Malý s tím, že prosazení regulace z těchto dvou důvodů spíše nevěří. 

Od regulace si ČTÚ slibuje snížení cen za mobilní služby včetně mobilních dat, která podle mezinárodních srovnání patří v Evropě k těm dražším. ČTÚ sice připouští že ceny dlouhodobě klesají, pokles však označuje za nedostatečný. Regulace se bude týkat velkoobchodu, na kterém si virtuální operátoři kupují mobilní služby od síťových operátorů. Všichni síťoví operátoři by pak podle úřadu měli povinnost stanovit ceny těchto velkoobchodních služeb tak, aby s nimi virtuální operátoři mohli velké trojce ziskově konkurovat.

„To nejen zajistí udržitelnou existenci virtuálních operátorů na maloobchodním trhu a z toho plynoucí větší úroveň konkurence, ale především poskytne virtuálním operátorům širší prostor pro diferenciaci vlastních maloobchodních služeb. Zvýšená konkurence mezi tržními hráči by ve výsledku měla vést k rychlejšímu poklesu maloobchodních cen pro koncové spotřebitele,“ míní Továrková.

Uplatněním regulace by mohli velcí operátoři přijít o tržby v řádu miliard korun, odhaduje například majitel Českého bezdrátu Petr Benýšek. Velká trojka proto ČTÚ kritizuje. „Úřad nerespektuje rozhodnutí Evropské komise z července 2019, kdy komise odmítla návrh ČTÚ mobilní trh regulovat. Zveřejněná analýza mobilního trhu navíc nezohledňuje aktuální nabídky,“ sdělil k regulaci například mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec, podle něhož nejistota, kterou ČTÚ na trh vnáší, představuje riziko pro budoucí investice.

Se závěry analýzy Českého telekomunikačního úřadu nesouhlasí ani T-Mobile. „Velkoobchodní ceny snižujeme průběžně, za poslední rok dokonce dvakrát, a to zejména s ohledem na pokles cen v rezidentním segmentu,“ říká mluvčí společnosti Zuzana Svobodová. Další operátor O2 dokonce zpochybňuje odbornost a důvěryhodnost celé analýzy, protože podle něho nahrává argumentaci zadavatele, tedy úřadu.

Se snahou o regulaci cen přišel už předchozí šéf ČTÚ Jaromír Novák v roce 2017. Se záměrem ovšem narazil  právě u Evropské komise.

Jak zní nejdražší telefonní číslo?