ČTÚ sníží poplatky na polovinu. Co na to operátoři?

mobil, internet

mobil, internet

Český telekomunikační úřad chce snížit operátorský poplatek za volání do mobilních sítí ze zhruba jedné koruny a 10 haléřů na polovičních 55 haléřů za minutu. Operátoři by tak mohli snížit ceny mobilního telefonování pro koncové zákazníky. S T-Mobilem, Telefónikou a Vodafonem již úřad zahájil správní řízení. V minulých letech už ČTÚ poplatky snižoval, na cenách operátorů se to ale projevilo jen částečně.

Stejně jako v předchozích třech letech chce regulátor maximální výši poplatků, které si firmy platí za přenos hovorů mezi sítěmi, snižovat postupně. Od července se poplatek sníží na 72 haléřů a v lednu o dalších 17 haléřů. „Bude záležet na operátorech, zda sníženým poplatkům své ceny přizpůsobí,“ uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Zda operátoři koncové ceny sníží stejným tempem, jako klesnou poplatky, ale není jisté. Například loni se průměrná cena minuty hovoru snížila jen o desetinu a o rok dříve o šest procent, poplatky přitom klesly o třetinu.

Podle mluvčího Telefóniky Hanyho Farghaliho snížení propojovacích poplatků firmě dává prostor k úpravě tarifů, zda operátor skutečně zlevní, ale neuvedl s tím, že řízení teprve začalo. Podotkl, že firma ceny snižovala i v minulých letech a v současnosti je průměrná cena volání pro rezidentní klienty 2,49 korun za minutu, což je pod průměrem EU. „Ceny volání klesají dlouhodobě, každoročně až o desetinu. Pokles cen bude pokračovat,“ dodal mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

ČTÚ v poslední době čelí kritice, že kvůli jeho nečinnosti je v Česku drahé volání. Kritici používají srovnání OECD, kde v některých případech Česko končí mezi zeměmi s nejvyššími cenami. Podle jiného srovnání EU jsou ceny v tuzemsku na evropském průměru.

Podle nedávné studie Informačního institutu ale ČTÚ neplní své zákonné povinnosti. Nevytváří prý totiž podmínky pro řádnou hospodářskou soutěž i ochranu spotřebitelů a umožnil vznik oligopolu tří tuzemských mobilních operátorů.

Podle analýzy institutu jsou čeští operátoři díky přemrštěným cenám a nízkým investicím do rozvoje sítě schopni ve svých skupinách udržovat jedny z nejvyšších marží v Evropě. Ty se jak u T-Mobilu tak Telefóniky O2 pohybují okolo jinde málo vídaných 45 procent.

Marže ve skupině T-MobileMarže ve skupině T-Mobile

Marže ve skupině Telefónica O2Marže ve skupině Telefónica O2

Od příštího roku chce ČTÚ stanovovat poplatky podle metody tzv. přírůstkových nákladů LRIC, kterou doporučuje EU, namísto metody historických nákladů. Nová metodika by měla přinést další snížení cen a navíc například umožní regulovat ceny jen v oblastech, kde nefunguje konkurence.

K větší transparentnosti tarifů mobilních operátorů mají přispět akreditované cenové kalkulačky, které uživatelům doporučí nejvhodnější cenový program. První akreditaci ČTÚ udělil tento týden.

Podrobnosti o kalkulačce cen operátorů čtěte zde:

Tlaku na snižování cen za telekomunikační služby by mohl pomoci příchod nového mobilního operátora, který by získal frekvence v rámci chystané aukce. Návrh podmínek aukce úřad zveřejní v pondělí odpoledne.