Europol: EU hrozí masivní šíření počítačové kriminality

počítačová kriminalita, ilustrační foto

počítačová kriminalita, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nový evropský úřad pro boj s počítačovou kriminalitou čelí téměř nezvládnutelnému úkolu. Prohlásil to jeho nastupující šéf Troels Oerting.

„Neexistuje žádná absolutní bezpečnost, to je mýtus,“ prohlásil Oerting, který od ledna stane v čele Evropského centra pro boj proti počítačové kriminalitě. To vzniklo jako specializovaná odnož Europolu. Nyní je na světě 3,4 miliardy IP adres, tedy zařízení, která jsou připojená k internetu. „Brzy jich bude 4,2 miliardy a v případě vyšetřování musí být policie schopna najít jejich majitele,“ uvedl.

Oerting dodal, že každý den je po světě rozesláno 200 miliard spamových emailů a každou vteřinu vznikne 46 škodlivých kódů, jejich účelem krádež dat. Podle něj se na tom podílejí i zahraniční zpravodajské služby, roste také činnost různých aktivistů, hackerů a organizovaného zločinu.

Na rozdíl od běžných zločinů navíc může mít ten počítačový velmi rychlý průběh a je na první pohled nepostřehnutelný. Je také velmi obtížné odlišit od sebe útoky spáchané „šikovným“ teenagerem a zločincem či státní organizací. Podle Oertinga je proto třeba zlepšit právní normy tak aby to, co je nezákonné „ve světě offline“, bylo nezákonné i na internetu.

Centrum bude mít za úkol koordinaci aktivit jednotlivých členských států, aby se jejich vyšetřování nepřekrývala.

Oerting upozornil na to, že některé členské státy nemají dostatek financí na placení vyšetřování v zahraničí, které je v případě počítačové kriminality velmi časté. „Říkám to nerad, ale když zveme zástupce členských států na setkání kvůli vyšetřování Europolu, polovina z nejdůležitějších zemí nedorazí. Nemají peníze na cestování,“ upozornil.

Nedostatek peněz je problémem i při blokování uživatelů internetu, kteří porušují zákony. Někteří poskytovatelé internetového připojení za to požadují 25 eur. Oerting popsal jeden případ, kdy bylo třeba kvůli šíření dětské pornografie zablokovat tisíce IP adres. Hostitelský stát ale odmítl zablokování uhradit. Účty nakonec zaplatil Europol.