Facebook koupil za miliardy vyhledávač gifů Giphy. Chce jej více začlenit do Instagramu

Facebook propojuje své komunikátory Messenger, WhatsApp a Instagram.

Facebook propojuje své komunikátory Messenger, WhatsApp a Instagram. Zdroj: Živě.cz

Aplikace Giphy, ilustrační foto
Facebook podle svého šéfa Marka Zuckerberga maže milion falešných účtů denně.
Facebook
4
Fotogalerie

Facebook koupil kalifornský startup Giphy, který proslul díky své platformě, kde mohou uživatelé vyhledávat, tvořit nebo sdílet nejrůznější obrázky ve formátu GIF. Za možnost využívat databázi jednoduchých webových animací měl Facebook zaplatit 400 milionů dolarů (asi 10 miliard korun). Jde tak o jeden z největších obchodů, které Facebook uskutečnil v posledních letech. Ambicí největší sociální síť světa je službu více integrovat s Instagramem, uvedl server CNBC.

Facebook ostatně používal API Giphy už několik let. Polovinu návštěvnosti databáze Giphy generovaly aplikace Facebooku. Animace z databáze Giphy zabudovaly jinak do svých aplikací už i další komunikační platformy včetně třeba společností Slack, Twitter, Tinder, Snapchat či Apple pro jeho iMessage. 

Pro třetí strany, které knihovnu gifů do svých platforem už integrovaly, se oznámenou akvizicí nic němení, uvedl viceprezident Instagramu, který patří do skupiny Facebook, Vishal Shah. „I přes větší integraci a koupi budou moci uživatelé i nadále nahrávat vlastní gify a firmy, které službu využívaly ve svých aplikacích, přístup neztratí.“

Z pohledu Facebooku jde zpřejmě o jednu z největších akvizic za poslední roky. Ačkoli firma cenu obchodu nekomentovala, spekuluje se o částce až 400 milionů dolarů (asi 10 miliard korun). V podobných řádech se pohybovala akvizice startupu CTRL-labs, který koupil Facebook loni.

Giphy založil v roce 2013 americký programátor Alex Chung. Postupně k jeho projektu přistupovali investoři. Chang rychle nashromáždil kapitál na rozvoj Giphy stovky milionů dolarů. Uvádí se, že Giphy dnes používá až miliarda uživatelů měsíčně.