Facebook získal české tvůrce celosvětového herního hitu Beat Saber

Beat Saber: Česká hitovka

Beat Saber: Česká hitovka Zdroj: archiv distributora

Beat Saber
Beat Saber
Beat Saber
Beat Saber
Beat Saber
14
Fotogalerie

Americká internetová společnost Facebook koupila české studio Beat Games, které vyvinulo úspěšnou hru pro virtuální realitu Beat Saber. Detaily obchodu ani jedna strana nezveřejnila. Odborníci se každopádně shodují, že transakce českému studiu umožní rychlejší expanzi a růst. Pro Facebook pak může být česká firma a její vývojáři pilířem pro rozvoj aktivit na poli virtuální reality.

Hra Beat Saber, ve které hráči pomocí dvou světelných mečů sekají kostky přilétající v rytmu hudby, je oblíbená po celém světě. Získává nominace na nejlepší hry roku v národních i globálních anketách. Objevila se také třeba v populární americké talkshow Jimmiho Fallona.

„Úspěchy Beat Games jsou už nyní působivé, ale Facebook a tým studia Beat Games ví, že se toho dá na poli virtuální reality, her a hudby udělat ještě mnohem více,“ uvedl v prohlášení zástupce americké společnosti Mike Verdu. 

Facebook pak v prohlášení k akvizici Beat Games také naznačil, že by mohl pokračovat v nákupech zavedených vývojářů na poli virtuální reality. „Jsme nadšení, že se Beat Games připojilo k našemu týmu. Tohle je jen začátek,“ dodal Verdu.

Studio Beat Games se podle něj stane součástí studia Oculus, které patří pod Facebook, zachová si však status „nezávisle řízeného studia“ se sídlem v Praze.

„Je to pro nás velký krok a nemůžeme se dočkat, až posuneme virtuální realitu společně ještě dál,“ uvedlo na twitteru české studio.

Právě hra Beat Saber by mohla být základem platformy, která bude prodávat herní hardware v dalších několika letech. Akvizice je zároveň úspěchem české herní scény a potvrzením jejího místa na špici ve světové konkurenci, shodli se odborníci.

Slováci Ján Ilavský a Vladimír Hrinčár a Čech Jaroslav Beck vyvinuli hru Beat Saber, ve které hráči za hudebního doprovodu rozsekávají krabice pomocí svítících laserových mečů. Letos v dubnu získal Beat Saber cenu za nejlepší českou hru roku 2018. Ve svém segmentu je vůbec nejprodávanější hrou na světě.

„Pro Beat Games to znamená předně lepší přístup k novým technologiím už v rané fázi vývoje HW (hardware), ale také možnost lepší expanze. Ať už co se týče růstu firmy z pohledu zaměstnanců, kdy budou více atraktivní i pro zahraniční pracovníky, tak z pohledu expanze samotné hry, kdy přítomnost Facebooku by mohla být zárukou větší důvěryhodnosti pro velké hudební labely při poskytování licencí nových písní,“ řekl předseda české asociace herních vývojářů Pavel Barák.

Další známou českou hrou s globálním dosahem je loni v únoru vydaná Kingdom Come: Deliverance, která se odehrává v Čechách v době panování Václava IV. I jejího autora, studio Warhorse, nedávno ovládl silnější zahraniční hráč. 

Jejím majitelem se letos stala společnost Koch Media patřící švédské firmě THQ Nordic. Většinovým vlastníkem studia byl předtím finančník Zdeněk Bakala, dalšími majiteli pak zakladatelé Vávra a Martin Klíma.