Firma pomáhající státu s kybernetickou bezpečností je v ochraně před věřiteli

Společnost není schopná splácet dluhy. Má však zároveň plán, jak se z nepříjemné situace dostat.(ilustrační foto)

Společnost není schopná splácet dluhy. Má však zároveň plán, jak se z nepříjemné situace dostat.(ilustrační foto) Zdroj: CyberX

Krajský soud v Brně vyhověl žádosti softwarové společnosti Sodat Technologies o vyhlášení ochrany před věřiteli nad touto firmu. (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Krajský soud v Brně vyhověl žádosti softwarové společnosti Sodat Technologies o vyhlášení její ochrany před věřiteli. Společnost není schopna splácet dluhy. Má však zároveň plán, jak se z nepříjemné situace dostat.

Firmu dodávající technologie pro ochranu dat ministerstev nebo Úřad vlády ovládá společnost Natland Ventures. Menšinový podíl má i spoluzakladatel antivirového gigantu AVG Karel Obluk. 

„Dlužník očekává, že po dobu trvání moratoria bude schopen hradit nově vzniklé závazky bezprostředně související se zachováním provozu závodu,“ uvedla společnost ve zveřejněné žádosti o vyhlášení moratoria. Sodat Technologies navíc předpokládá obrat ve svém hospodaření. Bude rovněž vyjednávat o vstupu strategického partnera. 

Softwarová společnost Sodat zaměřená na ochranu dat vznikla v roce 1997. Jeden ze spoluzakladatelů firmy Martin Hanzal byl od roku 2011 členem poradenského sboru NATO pro kybernetickou bezpečnost. Firma se mimo jiné uplatnila v řadě veřejných zakázek. Společnost v posledních letech uzavřela řadu kontraktů s Úřadem vlády, ministerstvem financí, resortem práce a sociálních věcí nebo s pražským či ostravským magistrátem. Sva řešení však Sodat Technologies dodává hlavně do více než stovky soukromých podniků. 

Přesto měla brněnská firma na konci loňského roku kumulovanou ztrátu 67 milionů korun. Společnost proto přepracovala na rok 2020 obchodní strategii, aby dala hospodaření do pořádku. Plány se však nepodařilo uskutečnit tak rychle, jak firma původně předpokládala. Celou věc navíc zkomplikovala pandemie koronaviru. 

„Dlužník jen upřesňuje, že vypuknutí epidemie Covid-19 nepovažuje za hlavní příčinu aktuálního stavu, nýbrž jde o jeden z mnoha faktorů,“ uvedla firma v publikovaném dokumentu. Proto požádala soud o vyhlášení běžného, nikoliv mimořádného moratoria zavedeného v rámci opatření na zmírňování dopadů pandemie. 

Natland vstoupil do Sodat Technologies v roce 2016 prostřednictvím svého fondu rizikového kapitálu MindForge. Ten se letos přejmenoval na Natland Ventures. V Sodat Technologies drží podle posledních publikovaných informací v obchodním rejstříku podíl 73 procent. Po jedenácti procentech má spoluzakladatel AVG Radek Obluk a partner poradenské firmy IMAP Redbaenk Radek Schmied. Pětiprocentní podíl vlastní odborník na kyberbezpečnost Tomáš Stranyánek. 

„Prodání majority je jednou z variant, ale všechno je otevřené. Rozhodnutím Natland Ventures je však tento sektor opustit, neboť nepatří mezi klíčové oblasti, kam směřují naše investice v rámci venture kapitálu,“ sdělil majitel skupiny Natland Tomáš Raška. 

Natland Ventures byla kromě většinového podílu v Sodat Technologies také největším věřitelem této firmy, a to na základě úvěrů ve výši 32 milionů korun. Letos však Natland tuto pohledávku postoupil firmě Propirol. Tu ovládá prostřednictvím na Kypru registrované entity AeroTrust Limited partner poradenské společnosti Apogeo Vítězslav Hruška. Firma Propirol s vyhlášením dluhového moratoria na Sodat Technologies souhlasila.