Galaxy Unpacked: Samsung představil nové generace ohebných telefonů a hodinky s extrémní výdrží

Galaxy Z Flip 4 a hodinky Galaxy Watch5

Galaxy Z Flip 4 a hodinky Galaxy Watch5 Zdroj: Adam Kos

Telefony Samsung Galaxy Fold4 a Flip4
Galaxy Z Flip 4
Sluchátka Galaxy Buds2 Pro
4
Fotogalerie

V létě se toho v technologickém světe obecně moc neděje. Letošní rok je ale trochu výjimkou, protože hned v červenci jsme se dočkali zajímavého telefonu Nothing Phone (1). Revoluci, kterou ale jeho výrobce hlásil do světa, nezpůsobil. Nedá se to říci ani o novinkách Samsungu, i když je pravda, že evoluce je to velice příjemná.

Samsung v létě standardně představoval řadu Galaxy Note. Jenže loni už se jí fanoušci nedočkali, a letos v únoru ji sloučil s řadou Galaxy S, kdy je model S22 Ultra vlastně jen přejmenovaným Notem. Letní termín tak nyní patří „skládačkám“ Samsungu, se kterými se svezla i nová generace chytrých hodinek Galaxy Watch5 a TWS sluchátka Galaxy Buds2 Pro.

Telefon nebo tablet?

Ničeho převratného jsme se nedočkali, protože všechna nová zařízení vycházejí ze svých předchůdců. Snaha společnosti tedy byla zejména v tom vylepšovat. Terminologií Applu bychom mohli veškeré novinky označit přídomkem S, protože letmým pohledem mnoho změn nenajdete. I tak zde ale jsou, a dokládají fakt, že Samsung nad svými produkty přemýšlí.

Říká to např. právě vrcholný model Galaxy Z Fold4. U něho totiž společnost optimalizovala poměr stran, kdy jej snížila na výšku a rozšířila, díky čemuž se dosáhlo lepšímu poměru stran displejů – jak vnějšího, který zase více připomíná klasický smartphone, tak toho vnitřního, který naopak více připomíná tablet. Jsou to sice milimetry na všech stranách, ale milimetry poměrně důležité.

Samsung se u Foldu nicméně zaměřil na všechny jeho bolístky. Hlavní inovace se tak odehrály i u fotoaparátů, nebylo přitom třeba nic moc vymýšlet, protože u hlavní sestavy použil tu z řady Galaxy S22, která platí mezi ty nejlepší na trhu. Sestava z modelu S22 Ultra by se ale nevešla, proto je přítomna ta trojitá z Galaxy S22 a S22+. Hlavním benefitem je tedy 50MPx širokoúhlý fotoaparát se zvýšenou schopností focení za zhoršených světelných podmínek. Vylepšoval se ale i vnitřní poddisplejový fotoaparát. Je sice jen 4MPx, ale díky hustším pixelům displeje je méně znatelný.

Vnitřní displej nicméně doznal vylepšení více. Nově totiž umí adaptivní obnovovací frekvenci od 1 do 120 Hz, předchozí generace začínala na 10 Hz. Vliv to má zejména na baterii. Nově také vnitřní displej dosáhne jasu 1000 nitů, což je o sto více, než tomu bylo loni (tyto parametry platí i pro Flip4). Celkové zmenšení mělo vliv i na váhu, i když jen minimálně. Zařízení je pořád velké a těžké, a je s tím třeba počítat. Váha 263 g rozhodně není zanedbatelná a mnohým může vadit i maximální tloušťka u pantu, která je 15,8 mm. Rozložené zařízení má ale tloušťku pouhých 6,3 mm.

Očekávaný bestseller

Společnost představila i novou generaci Galaxy Z Flipu4, tedy modelu skládacího telefonu, který se otevírá jako staré telefony véčkové konstrukce. Spolu s Foldem je pohání aktuální špička, tedy 4nm čispet Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, kdy Samsung vlastně nemohl své novinky osadit ničím lepším. Tuzemští zákazníci si tak oddychnou, že nebudou muset řešit problémy s vlastním čipsetem Sasmungu v podobě Exynosu 2200, který je obsažený právě v řadě Galaxy S22. Flip nabídne 8 GB RAM, Fold naopak 12 GB RAM.

Zmenšoval se i Flip4, i když také jen decentně. Vyjma výkonu se zlepšily i jeho fotoaparáty, kdy ten hlavní má sice pořád 12 MPx, ale za to je větší, takže by měl pořizovat lepší noční fotografie. Jeho vnější displej je pořád 1,9“, umí ale více kousků, takže s ním odbydete základní funkce. Ten vnitřní je

6,7“ v poměru stran 22:9. Samsung u něho přepracoval a celkově zmenšil kloub, takže se mu do útrob vešla větší baterie, která mezigeneračně poskočila o 400 mAh a má hodnotu 3700 mAh.

S ohýbacími konstrukcemi přišel Samsung i s různými režimy, které jich využívají naplno, a to jak při práci, tak zábavě. Vnitřní 7,6“ displej Foldu navíc pořád podporuje S Pen, takže skutečně dokáže zastoupit tablet, a to i díky softwarovým vylepšením zaměřeným na multitasking. Jeho vnější displej je 6,2“ a pracujete s ním vlastně stejně, jako s jakýmkoli jiným telefonem Samsungu.

Galaxy Watch5 Pro pro skutečné sportovce

Chytrých hodinek je na trhu opravdu hodně, vévodí jim samozřejmě Apple Watch, jenže ty nejsou kompatibilní s Androidy. Samsung tedy nabízí své Galaxy Watch, které loni dostaly operační sytém Wear OS, který se dokáže watchOS Applu plně vyrovnat. Ostatně generace Galaxy Watch4 byla skutečně povedená. Nyní tedy přišla generace 5., a přináší něco v této oblasti nevídaného.

Jak Galaxy Watch5 tak Galaxy Watch5 Pro mají safírová skla, což když pomineme produkci Garminu, je unikát. I když je pak model Watch5 jen drobným vylepšením loňského modelu, kterému také poskočila výdrž, tak Watch5 Pro je zcela novým modelem. Do jisté míry nahradil Watch4 Classic, který zůstává v nabídce, ale místo ocelového pouzdra používá titan (který je lehčí a odolnější), a při zachování stejné velikosti nabízí třídenní výdrž baterie na jedno její nabití. A to je to, co nikdo jiný nemá.

Ano, je zde Garmin, jehož modely vydrží i 40 dní, ale nejsou to chytré hodinky v pravém slova smyslu. Samsung navíc udává, že model Pro vydrží na jedno nabití 24 hodin při trackování aktivity se zapnutou GPS. Pro srovnání jen uveďme, že Apple Watch to vydrží hodin 6, a že je právě jednodenní výdrž s GPS doménou výhradně Garminu. Toto je tedy zcela jasný gamechanger, a pokud reálné použití tyto hodnoty potvrdí, zaslouží si Samsung skutečné uznání. Hodinky totiž jinak zvládnou všechno, co předchozí generace, jen nemají mechanickou lunetu, kterou musí zastoupit jako v řadě bez tohoto přídomku softwarová gesta.

Menší tělo, lepší potlačení hluku

Jihokorejský výrobce nezapomněl ani na další kousek ze svého portfolia nositelností, a to TWS sluchátka Galaxy Buds2 Pro. Zde toho nebylo příliš třeba vymýšlet, a tak se i zde optimalizovalo zejména s ohledem na použitelnost. Sluchátka jsou tak o 15 procent menší, aby padla do uší každému uživateli. Zároveň si ale zachovali svou výdrž, tedy 5 hodin se zapnutým potlačování hluku (ANC) na jedno jejich nabití.

ANC je navíc chytřejší. Pozná, když mluvíte a automaticky se vypne. Stejně tak se i následně opětovně zapne. Zajímaví je i funkce, která vám do uší řekne, že byste si měli protáhnout krční svalstvo, pokud třeba sedíte u počítače a ve sluchátkách posloucháte hudbu. Je to jedna z prvních zdravotních funkcí, která je ve sluchátkách přítomná, a je klidně možné, že jejich možnosti se budou do budoucna ještě rozšiřovat, spekuluje se o tom ostatně už docela dlouho.

Ceny a dostupnost

Galaxy Z Fold4 bude za 44 999 korun ve verzi s 256 GB interní paměti a 47 999 korun za verzi 512 GB interní paměti. Na stránkách samsung.cz bude exkluzivně k dostání verze s 1TB vnitřní pamětí, a to za 54 999 korun. Galaxy Z Flip4 se bude prodávat za 27 499 korun při 128GB interním úložišti, 28 999 korun za verzi s 256GB pamětí a 31 999 korun zaplatíte za verzi s 512 GB interní pamětí.

Galaxy Watch5 startují na 4 799 korun za 40mm variatnu jejich pouzdra, 44mm verze bude stát 8 199 korun, dostupné buodu i varianty s LTE. 45mm model Galaxy Watch5 Pro vyjde na 11 999 korun respektive 12 999 korun s LTE. Galaxy Buds2 Pro vyjdou na 5 699 korun.