Google a Microsoft se chystají na válku. Jejich mírová dohoda skončila

Americká společnost Google dosáhla v posledním fiskálním roce obratu 182,5 miliardy dolarů.

Americká společnost Google dosáhla v posledním fiskálním roce obratu 182,5 miliardy dolarů. Zdroj: profimedia

Příměří mezi Microsoftem a Googlem, uzavřené v roce 2015, už neplatí. Technologické korporace se chystají na otevřenou válku.
Mírová dohoda mezi americkými giganty byla dojednána krátce poté, co do čela Googlu nastoupil Sundar Pichai (na snímku).
Microsoft se domnívá, že dosavadní příměří bylo výhodné zejména pro jeho rivala.
Šéf Microsoftu Satya Nadella
5
Fotogalerie

Ve Spojených státech se zřejmě schyluje k velkému a dlouhodobému konfliktu mezi technologickými giganty Google a Microsoft. Letos na jaře totiž vypršelo příměří, které korporace uzavřely před téměř šesti lety. A zprávy ze zákulisí obou společností napovídají, že konkurenti se skutečně připravují na otevřenou válku, uvádí deník Financial Times.

Google a Microsoft patří k největším technologickým firmám na světě. První jmenovaný loni dosáhl obratu 182,5 miliardy dolarů, druhý 143 miliard dolarů. Soupeří spolu v oblasti cloud computingu, internetového vyhledávání a vývoji umělé inteligence. V roce 2015 se však šéfové korporací Sundar Pichai a Satya Nadella domluvili na velmi netradičním paktu.

Společnosti se tehdy zavázaly, že pokud mezi nimi dojde ke sporu, nebudou na sebe podávat žaloby ani stížnosti u státních orgánů, aniž by se nejprve nepokusily konflikt vyřešit spolu. Měly zároveň úzce spolupracovat v oblastech společných byznysových zájmů a ukončit všechny dosavadní třenice.

Daná dohoda nicméně vypršela v polovině letošního dubna, a jak nyní vyšlo najevo, korporace ji neprodloužily. Řada dalších indicií navíc napovídá, že vztahy mezi Googlem a Microsoftem v uplynulých měsících citelně ochladly. Microsoft má zjevně pocit, že Google vytváří své technologie tak, aby svého konkurenta znevýhodnil v boji o peníze od tvůrců a zadavatelů digitální inzerce. 

„Když chcete inzerovat, prodávat či nakupovat reklamu na internetu, musíte použít nástroje Googlu. A když oni vyrobí své nástroje tak, aby snadno nespolupracovaly s ostatními, má to dopad na všechny,“ postěžoval si v rozhovoru s agenturou Bloomberg prezident Microsoftu Brad Smith. „Snažili jsme se s nimi o tom mluvit, ale oni k nám byli hluší,“ dodal.

Někteří lidé z Microsoftu podle Financial Times věří, že dosavadní pakt byl mnohem výhodnější pro Google. Společnost založená jedním z nejbohatších lidí světa Billem Gatesem se rovněž před pár měsíci postavila za evropská zpravodajská média v jejich sporu s Googlem a Facebookem o zisky z digitální reklamy.

Když ještě předtím Google vyhrožoval kvůli stejnému sporu s australskými vydavateli, že Australany odstřihne od používání svých služeb, Microsoft nelenil a ihned nabídl australské vládě jako alternativu svůj vlastní internetový vyhledávač Bing.

Narůstající zášť je ovšem vidět i na druhé straně. Viceprezident Googlu pro globální záležitosti Kent Walker například v březnu obvinil Microsoft z korporátního oportunismu. „Microsoft se vrací ke své dobře známé strategii napadání rivalů a lobbování za regulace, které slouží jejich vlastním zájmům,“ napsal Walker na svůj blog. Rýpnul si do konkurence též kvůli nedávným kybernetickým útokům na e-mailový systém Microsoftu s tím, že není dostatečně bezpečný. 

Faktem je, že technologičtí obři v čele s Googlem, Applem či Facebookem se v poslední době čím dál častěji objevují v hledáčku amerických i evropských regulátorů, kteří se všemožně snaží omezit jejich vliv. Microsoftu se však až záhadně podobná vyšetřování ze strany antimonopolních úřadů vyhýbají. A to navzdory skutečnosti, že právě Microsoft se minulý týden stal po Applu teprve druhou technologickou firmou, jež byla ohodnocena na více než dva biliony dolarů, skoro 43 bilionů korun. 

Korporace tak patrně čeká dlouhé období vzájemných zákulisních útoků a donášení regulátorům, jehož výsledek je obtížné předjímat. Jak ovšem podotýká agentura Bloomberg, konflikt může ve výsledku poškodit obě strany, neboť může dodat potřebnou munici antimonopolním orgánům, které se v současné době snaží celý technologický průmysl dostat pod větší kontrolu.