Google má problém. Android sbírá lokalizační data, i když to uživatel zakáže

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Android Pay
Google
Ilustrační foto
Google
5
Fotogalerie

Společnost Quartz obvinila Google, že sbírá data o poloze telefonů i tehdy, kdy to uživatel zakáže. Takové jednání zasahuje do soukromí uživatele a baterii ubírá energii. Data se sbírají i když má telefon vypnutou GPS a nemá SIM kartu. Data se ukládají v zařízení a Googlu se odešlou s příštím připojením k internetu. 

Od začátku roku 2017 sbírají smartphony s Androidem Cell ID adresy nejbližších základových stanic (i při vypnuté GPS, popř. i čerstvě po obnovení do továrního nastavení) a posílají je Googlu.

Ten tak má data o rámcovém pohybu jednotlivých osob, která jdou daleko za hranici bezpečnosti, kterou by uživatelé při vypnutých lokalizačních službách přirozeně očekávali. A oficiální zdůvodnění sběru dat? Slouží k „lepší správě push notifikací a zpráv na Androidu“.

Poté co Quartz kontaktoval Google, upravuje americký gigant politiku sběru dat. Od konce listopadu mezi nimi budou chybět identifikátory Cell ID, takže z automaticky odesílaných dat zmizí jeden z nejkontroverznějších údajů.

Mluvčí Googlu dodává, že Cell ID nikdy nebylo použito v interních systémech, a že nasbíraná data byla (zřejmě po analýzách) okamžitě smazána. Cell ID data byla navíc při přenosu šifrována, takže nemohla být „po cestě“ nijak zneužita. 

Analytici se pozastavují nad tím, zda má Google zapotřebí „špehovat“ pohyb osob, které v telefonu dokonce nemají ani vloženou SIM kartu. A i když Google tvrdí, že nasbíraná data nijak přímo nevyužíval, mají tato data obrovskou obchodní hodnotu.

Triangulací Cell ID blízkých vašemu smartphonu mohl Google např. zjistit, že se s největší pravděpodobností nacházíte ve větším obchodním centru, a na vaše zařízení by pak mohly být odesílány cílené reklamy obchodů, které se v centru nacházejí. Jak prosté.

Více čtěte na MobilMania.cz >>>