Google naučil umělou inteligenci vyšetřit zrak. Technologie má zastoupit nedostatkové odborníky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: iStock

Dceřiná společnost Googlu DeepMind vynalezla umělou inteligenci, která dokáže diagnostikovat více než padesát zrakových onemocnění. Spoluzakladatel DeepMind Mustafa Suleyman označuje technologii za průlom v oblasti výzkumu, který má u pacientů snížit riziko ztráty zraku. „Cílem je zkrátit čas potřebný k ručnímu kontrolování skenů sítnice, vytváření diagnózy a samotné léčby pacienta,“ citoval jej britský měsíčník Nature Medicine.

Výsledky výzkumu vycházejí ze spolupráce tří britských institucí, DeepMind, oční kliniky Moorfields a londýnské univerzity UCL. Umělá inteligence trénovala na databázi s téměř patnácti tisíci očních skenů od 7500 pacientů.

Nejnovější testy ukázaly, že technologie pracuje s 94,5 procentní přesností. „Používaný algoritmus se pohybuje na úrovni expertních výkonů,“ uvedl lékař nemocnice Moorfields Pearse Keane. Technologie je dále schopna vysvětlit, jak dospěla k určité diagnóze, a dodat percentil, do jaké míry si je výsledkem jistá.

Důvodem pro vývoj umělé inteligence byla nadměrná poptávka po očních specialistech, způsobena stárnoucím obyvatelstvem Velké Británie. Zvyšuje se tak riziko, že prodleva mezi vyšetřením a zahájením léčby bude tak velká, že pacient ztratí zrak. Pokud by byly umělou inteligencí vybaveny i lokální optiky, celý proces by se mohl urychlit. Dostatečné rozšíření technologie ale může trvat i několik let, DeepMind ji proto plánuje po dobu pěti let poskytovat napříč Velkou Británií zdarma.

Google v roce 2014 investoval do DeepMind čtyři sta milionů liber, přesto si společnost dokázala udržet své sídlo ve Velké Británii a nezávislost na Googlu. V roce 2016 firma vyvolala kontroverzi, když jí v rámci projektu aplikace Streams, která dokáže diagnostikovat akutní poranění ledvin, poskytla Londýnská královská nemocnice osobní údaje 1,6 milionů pacientů, čímž porušila zákon o ochraně osobních dat. Podle Suleymana udělal DeepMind v případě současného výzkumu vše, co mohl, aby se podobné situaci vyhnul. „Použité oční skeny jsou zcela anonymní,“ uvedl.