Google postaví nový kampus pro dvacet tisíc lidí. Zabere to až třicet let

Jen na infrastrukturní projekty Google vynaloží jednu miliardu dolarů.

Jen na infrastrukturní projekty Google vynaloží jednu miliardu dolarů. Zdroj: Google

Původní odpor místních Google dokázal překonat.
Nový kampus Google v San José bude připomínat spíše čtvrť než uzavřený areál kanceláři, na které jsme zvyklí.
Když před čtyřmi lety Google oznámil záměr na výstavbu nového kampusu, ceny v okolí během půl roku vzrostly o 25 procent.
Mapa umístění nového kampusu Downtown West.
Vizualizace celého kampusu, kterým bude procházet i nový bulvár bývalého prezidenta Baracka Obamy.
9
Fotogalerie

Radnice města San José schválila plány společnosti Google na nový Downtown West kampus. Konečná částka ještě není známá, ale jen na infrastrukturu půjde miliarda dolarů. Výsledkem nebude pouze uzavřený areál kanceláří, ale celá čtvrť, kterou protne nový bulvár Baracka Obamy.

Ambiciózní plány na nové kanceláře, kde by mohlo pracovat až dvacet tisíc lidí, byly poprvé představeny před čtyřmi lety. Už tehdy vzbudily velkou pozornost, ceny nemovitostí v okruhu tří kilometrů během půl roku stouply o čtvrtinu.

Google se proto musel vypořádat s nevolí místních, k nimž se přidal také hokejový klub z NHL San José Sharks, jehož zástupci byli nespokojeni s malým počtem parkovacích míst. Díky usilovné komunikaci, změnám v plánu a příslibu 200 milionů dolarů na komunitní projekty se nakonec všechny zainteresované strany podařilo přesvědčit a už příští rok by mohla začít stavba prvních budov.

V novém kampusu vzniknou čtyři tisíce bytů, z toho čtvrtina bude určena pro extrémně nízkopříjmové obyvatele San José. Dále přibude 300 hotelových pokojů a 800 krátkodobých ubytování pro návštěvy. Celkový rozměr plochy je 32 hektarů, tedy zhruba 7,5násobný rozměr Václavského náměstí v Praze. Šest hektarů nového areálu bude patřit parkům, náměstí a zeleným místům.  

Známé jsou zatím jen vedlejší výdaje, mimo financování komunitních projektů a infrastruktury za miliardu Google zaplatí na místních poplatcích zhruba 265 milionů dolarů. Nejdříve by projekt mohl být dokončen do deseti let, ale počítá se i s prodloužením až na třicet. Kampus bude vzdálený dvadvacet kilometrů od nynějšího sídla ve městě Mountain View.