HP opět klesl zisk

Meg Whitman, CEO HP

Meg Whitman, CEO HP Zdroj: Jan Sedlak

Technologický obr HP stále bojuje s poklesem příjmů a zisku a prochází mohutnou restrukturalizací. Současná výkonná šéfka společnosti Meg Whitman už dříve oznámila sloučení divize osobních počítačů a tiskáren a změny v serverové divizi, a nyní firmě ordinuje další ozdravnou kúru – propustí kolem 27 tisíc zaměstnanců. Hewlett-Packard se tak zmenší o zhruba 8 procent pracovní síly. Propouštění se nejvíce dotkne zaměstnanců divize tiskáren.

Propouštění nebude okamžité. Začít se má letos v říjnu a vše má být dokonáno do konce fiskálního roku 2014. Propouštění je součástí nového několikaletého restrukturalizačního plánu. Meg Whitman chce během dvou let ušetřit 3 až 3,5 miliardy dolarů, které mají být následně opět investovány do vývoje a výzkumu na několika frontách. HP zároveň hodlá optimalizovat některé procesy jako dodavatelský řetězec nebo obchodní procedury.

Celé HP by ve výsledku mělo být mnohem jednodušší a srozumitelnější navenek. Jeho zákazníci už podle jejich slov firmě velice často nerozumí. Zjednodušení se má týkat také osobních počítačů, kterých už by nemělo vznikat takové různorodé množství, ale spíše méně a jasně identifikovatelných modelů, podobně, jako to má třeba Apple.

„I když jsou některé z oznámených kroků složité, protože zahrnují například rušení pracovních míst, jsou nezbytné pro zajištění dlouhodobého zdraví společnosti,“ komentuje situaci výkonná šéfka HP v oficiálním prohlášení. Firma v posledních letech už propouštění zažila. V roce 2010 tehdejší šéf Mark Hurd propustil 9 tisíc zaměstnanců a dalších téměř 300 muselo ze společnosti odejít teprve nedávno, když byl zrušen další vývoj mobilního operačního systému webOS.

Čtěte také:

HP sloučí divize počítačů a tiskáren. Bojuje s poklesem zisku

Světový viceprezident HP Jan Zadák změní ve firmě pozici

Oznámení o rozsáhlé restrukturalizaci přišlo společně s ohlášením finančních výsledků za druhé čtvrtletí tohoto roku. V něm se HP podařilo překonat odhady analytiků, ale to především z toho důvodu, že po předchozích výsledcích byly nastaveny relativně nízko. Jedna z největších technologických firem světa vygenerovala příjmy ve výši 30,7 miliardy dolarů se ziskem 1,6 miliardy dolarů. Ve stejném období v loňském roce příjmy činily 31,6 miliardy a zisk 2,3 miliardy dolarů.

Také za poslední tři měsíce se potvrzuje trend, který se rýsuje už delší dobu. Největší pokles zaznamenává divize tiskáren s meziročním propadem 10 procent. Naopak prakticky jedinou rostoucí součástí HP je software, který si aktuálně polepšil o 22 procent. Příliš se nedaří ani prodeji osobních počítačů, i když HP stále vévodí celosvětovým prodejům. Důvody poklesů na mnoha frontách jsme rozebírali v předchozím čtvrtletí.

„V tomto kvartálu jsme překonali naše předešlé vyhlídky a začínáme fungovat podle naší nové strategie,“ uvádí k posledním číslům Meg Whitman. „Pořád toho máme ale hodně co na práci.“

HP v tom není samo, prodeje padají i Dellu. Podle posledních čísel se jeho spotřebitelská divize meziročně propadla o 12 procent, přičemž zisk spadl o 33 procent na 635 milionů dolarů.

Z HP zároveň odchází zakladatel společnosti Autonomy, kterou HP koupilo za 12,5 miliardy dolarů, Mike Lynch. V čele vedení jednoho z nejambicióznějších produktů společnosti místo něho vstane Bill Veghte. Ten byl nedávno jmenován šéfem strategie společnosti a prezidentem divize Software. Nová pozice Jana Zadáka stále oznámena nebyla. Zadák šéfuje divizi Global Sales, která ovšem v rámci reorganizace .