Hra Stalker 2 vznikne v Česku. Její vývojáři utíkají před válkou z Kyjeva

Screen ze hry Stalker: Shadow of Chernobyl

Screen ze hry Stalker: Shadow of Chernobyl Zdroj: GSC Game World

První IT odborníci z Ukrajiny se kvůli válce stěhují do Česka. Podle informací deníku E15 se do Prahy přesouvá GSC Game World, jedno z nejvýznamnějších ukrajinských studií vyvíjejících videohry. Následovat je mohou další podobné firmy.

Podle informací deníku E15 si Ukrajinci na dva roky pronajali kanceláře u pražského Vyšehradu a přesouvají tam první zaměstnance. „Někteří lidé z GSC už v Česku jsou,“ potvdil Pavel Barák, předseda České asociace herních vývojářů.

GSC Game World stojí za populární sérií historických strategických her Cossacks a kultovní střílečkou Stalker z prostředí zamořeného Černobylu. Kyjevské studio aktuálně dokončuje její očekávaný druhý díl. Vydání se kvůli válce zřejmě opozdí.

Byznys s vývojem her byl na Ukrajině před válkou na vzestupu. Jen GSC mají kolem 350 zaměstnanců a roční tržby v přepočtu přes miliardu korun.

Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků?

Video placeholde
Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků? • Videohub

„I když je ukrajinský herní průmysl teprve dvacet let starý, má za sebou globální úspěchy. Zkušení zaměstnanci mohou pomoci českému hernímu vývoji, který se dlouhodobě potýká s nedostatkem specializovaných zaměstnanců. Kromě podobného kulturního nastavení pomůže i podobná historie herního vývoje a technologie, kterou s Ukrajinci sdílíme,“ glosuje situaci šéfredaktor časopisu Level Pavel Dobrovský.

Také další velké herní společnosti z Ukrajiny se snaží najít útočiště mimo napadenou domovinu. „Část týmu odletěla do sousedících zemí Evropské unie a část je na bezpečnějších místech na Ukrajině,” uvedla kyjevská firma Frogwares pracující na dobrodružných hrách ze světa Sherlocka Holmese.

4A Games, tvůrci úspěšné postapokalyptické série Metro odehrávající se v moskevském metru po jaderné válce, mohou své lidi přesunout do zemí, kde působí majitel firmy, švédský kolos Embracer Group. Ten v Česku vlastní Warhorse Studios a Ashborne Games.

Kanceláře v Rusku a Bělorusku zavírá také původem běloruská společnost Wargaming, jež vytvořila titul World of Tanks. Mluvčí firmy Karel Drda uvedl, že aktivity v těchto zemích přebírá firma Lesta Studio. Wargaming má nižší stovky lidí ve vývojové centrále v Česku. Možné přesuny zatím nekomentuje.

Relokaci zaměstnanců GSC a případně dalších ukrajinských studií ale může komplikovat přijímání lidí z Ruska a Běloruska, které tyto firmy často zaměstnávají. Česko jim totiž v současnosti neuděluje víza.

To například brzdí přesun zaměstnanců IT společnosti JetBrains z Moskvy, Petrohradu a Novosibirsku. JetBrains oznámili, že v Rusku ruší vývojová centra. Původem ruská firma má řadu let formální sídlo v Česku a ročně zde na daních platí téměř miliardu korun. „Přesun lidí z Ruska se Česka netýká, důvodem je nemožnost získat víza,” řekl deníku E15 mluvčí JetBrains Jurij Molodcov.

Česká asociace herních vývojářů chystá podporu Ukrajinců s dovednostmi v informačních technologiích. Hodlá je propojit s tuzemskými herními společnostmi, které ukrajinské odborníky chtějí zaměstnat.