Jourová může působit v digitální vládě Evropy

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: isifa

Úkol od předsedy Evropské komise JeanaClauda Junckera směrem k budoucím dvěma vládcům evropské digitální agendy zní jasně: připravit a doladit pravidla pro zachování soukromí a bezpečnosti dat a osobních údajů na internetu. Na tom by se vedle eurokomisaře pro digitální ekonomiku a místopředsedy pro jednotný digitální trh měla podílet také Věra Jourová.

Česká komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele dostane část práce v oblasti, kam spadá mimo jiné dlouho diskutované nakládání se soubory cookies. Jourová bude součástí projektového týmu Evropské komise a kroky bude koordinovat s komisařem pro digitální ekonomiku a společnost Güntherem Oettingerem a místopředsedou Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrusem Ansipem.

Do oblasti zřejmě bude pronikat také dánská komisařka Margrethe Vestagerová. Ta naváže na tažení Joaquína Almunii, který doposud za EU vedl spory s Googlem. Jejím úkolem bude tuto partii dohrát. Jourová by měla převzít některé záležitosti po Viviane Redingové, tedy především regulaci v ochraně dat. Je možné, že Jourová promluví i do kritizovaného „práva být zapomenut“. Projektový tým má řešit i modernizaci pravidel pro on-line nakupování.

Spory s Googlem

Očekává se, že nová „digitální vláda“ nebude příliš otevřená americkým společnostem. Zajímavé bude sledovat především kroky komisaře pro digitální ekonomiku Oettingera. Třeba v tom, jak se bude stavět ke sporům Googlu s německými vydavateli.

„Zatím se nám zdá, že Oettinger bude chtít razantně vystupovat proti Googlu a dalším zámořským firmám a bude se snažit jejich roli v Evropě oslabit ve prospěch zdejších společností a průmyslu,“ řekli E15.cz členové jeho týmu.

Oettinger prý sdílí názor, že role Spojených států v Evropě by měla být slabší, což je mimo jiné reakce na aféru s odposlechy NSA. Evropa chce například položit podmořský kabel mezi starý kontinent a Brazílii, aby data nemusela proudit jen přes kabely americké. Stejně tak je velice živá myšlenka „evropského internetu“, tedy systému, který nepustí evropská data do jiných zemí.

Jak by omezování Googlu a dalších mohlo vypadat, naznačil Oettinger v deníku Die Welt. „Nesmí se stát, že Google bude tvořit produkty budoucnosti jako automobily a televize a že na evropské firmy zbude role dodavatelů,“ uvedl. Nelíbí se mu ani pád evropských firem Nokia a Siemens v mobilním segmentu po drtivém nástupu americké konkurence.

„Digitální komisaři“ mají před sebou hodně živou agendu. Kromě cookies, ochrany dat či sporů s Googlem budou řešit také záležitosti typu Uber či uvolnění bezdrátového spektra na 700 MHz.