Jste geek s hromadou hraček? Financujete africké konflikty

Obrázek Konga

Obrázek Konga Zdroj: Profimedia.cz

V minulosti se na scéně objevila hromada etických žebříčků, které hodnotily výrobce elektroniky trošku jinak, než jsme zvyklí. Tentokrát nešlo o poměr cena/výkon, ale spíše o to, jak se takové firmy staví třeba k trvale udržitelnému rozvoji, jak znečišťují prostředí, jaké podmínky panují na pracovištích jejich asijských dodavatelů a tak dále.

Nicméně toto vše je jen špička ledovce. Pokud se ponoříte hlouběji, potenciální problém najdete díky absolutně globalizovanému trhu naprosto všude. Můžete být superekologická firma, můžete namísto plastových kelímků používat škrobové, můžete spolupracovat pouze s těmi dodavateli, jejichž zaměstnanci nepáchají sebevraždy, nicméně nakonec zjistíte, že miniaturní kondenzátory ve vašem telefonu používají konžský tantal, který pochází z dolu ovládaného rebely, a zákazník tak nepřímo skrze tyto konfliktní suroviny financuje nejděsivější válečný konflikt od konce II. světové války.

Pokud to nebude tantal, bude to konžské zlato, konžský wolfram a nakonec i konžský cín. Klíčové suroviny všech výrobců elektroniky. Země sice upravují legislativu pro nakládání s konfliktním materiálem, ten ale rebelové pašují přes hranice a tím jej dokonale properou.

Organizace Raise Hope for Congo přesto zpracovala v pořadí druhý žebříček výrobců elektroniky podle toho, jak se starají o to, jaké suroviny a z jakých zemí používají jejich dodavatelé.

Seznam 2012 Conflict Minerals Company Rankings na první místo řadí Intel a na další příčky pak HP, Philips, Sandisk, AMD a RIM. Nejhůře na tom jsou naopak Nintendo, HTC, Sharp, Nikon, Canon a Lenovo.