Kambodžský Jobs se jmenuje Chy Sila

Kambodža

Kambodža Zdroj: profimedia.cz

Když se řekne Kambodža, mnoha lidem se pořád ještě vybaví korupce, chudoba a nemožnost dovolat se zákona, což je prostředí, které nepřeje podnikání. Ale Chy Sila tento obrázek popírá. Sedmatřicetiletý byznysmen dnes platí za jednoho z nejúspěšnějších mladých podnikatelů v Kambodži. „Je důležité zjistit, co milujete, a pak jít a dělat to,“ říká Sila ve stylu Steva Jobse.

Jeho cesta nahoru začala před dvaceti lety. Má za sebou deset let v řídicím křesle CMB Corporation, což je společnost, která spravuje stravovací řetězce, jako jsou Pizza World, T&C World, Khmer Food Village a BB World.

Sila ale začínal skromněji. Se svým kolegou Kouchem Soklym, dalším khmerským podnikatelem, založili CD World. To byl obchod, kde se dala koupit okopírovaná „podpultová“ cédéčka a DVD. Tento obchodní model hodně lidí kritizovalo. Chy Sila z toho ale nemá těžkou hlavu. Umělci ve vyspělých zemích už mají vyděláno dost peněz a pirátskou kopii kambodžského umělce nikdy neprodal, hájí se podnikatel.

Chy SilaChy Sila | profimedia.cz

CD World se stalo základem budoucího CBM Corporation, společného podniku Chy Sily a Kouche Soklyho. Firmě nyní patří více než dvacet restaurací, ale také technologické start-upy jako CIDC nebo Sabay, které se snaží pro Kambodžu zajistit internet z tuzemských zdrojů.

CBM Corporation, říká Sila, je největším podnikem, denně obslouží přes deset tisíc zákazníků. Sabay se zaměřuje na mobilní telefony a placení přes internet, sabay.com.kh je třetí nejnavštěvovanější doménou v Kambodži. Kromě toho Chy Sila také otevřel Cineplex, jeden z prvních kinosálů v zemi, kde se promítají 3D hollywoodské trháky. „V téhle zemi je spousta příležitostí,“ říká Sila. Odmítá, že by se v Kambodži nedalo podnikat. „Abyste zjistili, co se tu dá dělat, musíte tu žít,“ dodává.

Mezi další Silovy plány patří otevřít v Kambodži pekařskou síť Tous Les Jours a další zahraniční franšízy. „Rád používám nápady, které byly úspěšné jinde, nebo přináším něco, co tady není,“ vysvětluje.

Úplně na začátku své kariéry, ještě než se vrhl na vlastní byznys, bylo provádění turistů na začátku devadesátých let. Prováděl turisty po Phnompenhu a Siem Riepu a spořil peníze. Jedině byznys ho dostane z chudoby, věřil. Z ulic se přesunul do reklamní agentury, kde se naučil vytvořit značku. To mu později pomohlo při budování některých kultovních firem v Phnompenhu.

Čtěte také:

Kambodža se zvedá z krize a otevírá svou první burzu

V Česku je ekonomická svoboda jako v Kambodži

Historii Kambodži vyprávějí lebky

Syn automechanika a novinářky se nechce přirovnávat ke Stevu Jobsovi, jednomu z nejznámějších lidí planety, jeho příběh ho ale přesto trochu připomíná. Nejen proto, že nikdy nestudoval obchod, nedokončil ani architekturu, kterou opustil na konci prvního ročníku. „Pro tu profesi jsem se nehodil,“ vysvětluje. Zájem o umění ho ale neopustil. S fotoaparátem Leica a MacBookem cestuje do Vietnamu, Thajska, Malajsie a Singapuru, aby pochopil, jak fungují tamní fastfoodové řetězce. Nedávno také navštívil Barmu, aby zjistil, jaké skýtá pro jeho obchodní talent možnosti. Jeho oblíbenou knihou je Dejte do toho srdce od Howarda Schultze, majitele kaváren Starbucks.

Hlavním problémem Kambodže je podle Sily nedostatek vzdělaných pracovníků. „V tom vůči sousedům pořád zaostáváme,“ připouští. Také proto je velká část managementu jeho firem zaplněna cizinci. Přesto věří, že je brzy nahradí jeho krajané.

Urážka krále vyvolala nepokoje v továrně

Policie musela zasáhnout v kambodžské továrně čínské firmy Top World proti tisícovce zaměstnanců, kteří se bouřili proti čínské manažerce. Ta dělníky rozzuřila, když zničila fotografie nedávno zesnulého kambodžského krále Norodoma Sihanuka. Přivolaní policisté nakonec v poutech odvedli právě čínskou manažerku Wang Čcha. Ta zůstane zatím ve vazbě, dokud úřady neprošetří, zda neporušila zákon. Na rozdíl od sousedního Thajska nemá ale Kambodža specifické zákony týkající se urážky monarchie. Továrna Top World oznámila, že zaměstnanci dostali po tomto politováníhodném incidentu den volna a Wang Čcha byla odvolána z pozice šéfky. Sihanuk, který jakožto velmi uctívaná postava vedl Kambodžu po celá desetiletí, zemřel na infarkt 15. října ve věku 89 let.

Phnompenh - od naší zpravodajky, Autorka je členkou sítě GlobeReporter.org