Kiwi.com loni výrazně snížilo ztrátu, černá čísla čeká až v roce 2025

Drtivá většina tržeb Kiwi.com je ze zahraničních trhů, v Česku loni činily 408 milionů korun

Drtivá většina tržeb Kiwi.com je ze zahraničních trhů, v Česku loni činily 408 milionů korun Zdroj: Reuters

Brněnský prodejce letenek Kiwi.com se loni začal zotavovat z pandemického roku 2020. Ztráta přesahující tehdy miliardu korun se podařilo snížit na 304 milionů korun. Tržby se loni meziročně zvýšily o pět miliard korun na 16,9 miliardy korun a dosáhly úrovně mírně přes 50 procent roku 2019. Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin. Vedení společnosti předpokládá, že do zisku se hospodaření podaří vrátit v roce 2025. Naposledy bylo v zisku v roce 2018.

Drtivá většina tržeb je ze zahraničních trhů, v Česku loni činily 408 milionů korun, což je jen o něco více než dvě procenta. Už loni dosáhl celkový počet rezervací 69 procent roku 2019 a letos firma předpokládá podle aktuálního vývoje, že dosáhne stejného počtu jako v předcovidovém roce. Bude to ne díky tomu, že by se letecký trh již vrátil na úroveň před koronavirovou pandemií, ale díky tomu, že se firmě pomocí investic podařilo zvýšit podíl na trhu.

Spolumajitel a zakladatel firmy Oliver Dlouhý předpokládá, že by se letecký trh mohl vrátit na předcovidovou úroveň v roce 2024. Oživením nyní prochází i přes doznívající covid a válku na Ukrajině.

Firma založila byznys na tom, že díky speciálnímu algoritmu nabízí letenky i společností, které spolu nespolupracují. Aktuálně je kapitál firmy záporný. Firma vznikla pod názvem Skypicker před deseti lety a na základním kapitálu se nyní podílí z 53 procent americký fond General Atlantic, Dlouhý si drží 22 procent. Dalších 12 procent má Jozef Kepési a deset procent Touzimsky Airlines. Dceřiné společnosti jsou umístěné v USA, Nizozemsku, Španělsku, Číně, Velké Británii a na Slovensku je pobočka.

Zaměstnanců pro firmu pracovalo loni 879, což bylo meziročně o 85 méně. Dva vedoucí pracovníci si loni vydělali 6,7 milionu, v covidovém roce 2020, kdy firma skončila v rekordní ztrátě, to bylo 7,3 milionu korun.