Klesá počet DDoS útoků, hackeři radši těží kryptoměny

Během roku 2020, který negativně poznamenala celosvětová pandemie COVID-19, se lidé masivně přesunuli na internet a jedním z následků byl boom DDoS útoků.

Během roku 2020, který negativně poznamenala celosvětová pandemie COVID-19, se lidé masivně přesunuli na internet a jedním z následků byl boom DDoS útoků. Zdroj: David Hanuš

Počet takzvaných DDoS útoků, které slouží ke znepřístupnění napadených serverů či sítí, se v loňském posledním čtvrtletí proti třetímu kvartálu snížil o 31 procent.
Kvůli růstu ceny kryptoměn, zejména bitcoinu, se kyberzločinci pravděpodobně rozhodli přestavět pomocí svých serverů některé jimi ovládané sítě infikovaných počítačů a dalších zařízení, dříve používaných pro DDoS útoky, a využít jejich výpočetní sílu k těžbě kryptoměn.
Při DDoS (Distributed denial of service) útoku hackeři odešlou do sítě nebo na server množství podnětů, aby zahltili systém a narušili jeho schopnost fungovat.
Těžba kryptoměn je výnosný byznys.
Těžba bitcoinu - připojení do poolu
7
Fotogalerie

Počet takzvaných DDoS útoků, které slouží ke znepřístupnění napadených serverů či sítí, se v loňském posledním čtvrtletí proti třetímu kvartálu snížil o 31 procent. Za výrazným poklesem stojí rostoucí zájem o těžbu kryptoměn. Meziročně bylo množství útoků o desetinu vyšší. Uvedla to antivirová společnost Kaspersky.

Během roku 2020, který negativně poznamenala celosvětová pandemie COVID-19, se lidé masivně přesunuli na internet a jedním z následků byl boom DDoS útoků. Během posledního čtvrtletí loňského roku pokračovaly například útoky na vzdělávací instituce - takové incidenty zaznamenalo několik škol v americkém státě Massachusetts nebo Laurentian University v Kanadě. Zvýšenými DDoS útoky trpěly také on-line herní služby.

"Oblast DDoS útoků v současnosti ovlivňují dva protichůdné trendy. Na jedné straně se lidé stále víc spoléhají na stabilní fungování on-line prostředků a služeb, které se proto stávají lákavým cílem kyberzločinců a jejich DDoS útoků. S prudkým nárůstem hodnoty kryptoměn však pro ně může být výhodnější infikovat některá zařízení těžebními programy. Ve výsledku vidíme, že celkový počet útoků DDoS ve 4. čtvrtletí zůstal celkem stabilní, a dá se předpokládat, že tento trend bude pokračovat i v roce 2021," uvedl expert Kaspersky Alexey Kiselev.

Kvůli růstu ceny kryptoměn, zejména bitcoinu, se kyberzločinci pravděpodobně rozhodli přestavět pomocí svých serverů některé jimi ovládané sítě infikovaných počítačů a dalších zařízení, dříve používaných pro DDoS útoky, a využít jejich výpočetní sílu k těžbě kryptoměn. Dokládá to i výskyt programů pro těžbu. Zatímco v průběhu roku 2019 a začátkem roku 2020 jejich počet klesal, od srpna loňského roku začal růst.

Při DDoS (Distributed denial of service) útoku hackeři odešlou do sítě nebo na server množství podnětů, aby zahltili systém a narušili jeho schopnost fungovat.