Konec stávky v Hollywoodu? Scenáristé dosáhli předběžné dohody, práce ale stále stojí

Ke stávce v Hollywoodu se připojili i herci, ti zatím dohody nedosáhli.

Ke stávce v Hollywoodu se připojili i herci, ti zatím dohody nedosáhli. Zdroj: Reuters

Hollywoodská studia v neděli dosáhla předběžné dohody s odborovým svazem scenáristů WGA. Očekává se, že tak skončí téměř pětiměsíční stávka, během níž se k scenáristům přidali i herci. Na stávkující herce se dohoda se scenáristy nevztahuje, ale mohla by pomoci k nalezení řešení v dohledné době i pro ně, napsala agentura AP.

O uzavření dohody ve společném prohlášení informoval svaz WGA, který zastupuje 11 500 filmových a televizních scenáristů, a sdružení AMPTP, které hájí zájmy velkých studií, streamovacích služeb a produkčních společností. Kompromisu se podařilo dosáhnout po pětidenním maratonu obnoveného intenzivního vyjednávání, jehož se v některých fázích účastnili i ředitelé studií.

WGA popsal dohodu jako mimořádnou s tím, že tvůrcům přinese významné záruky. „Bylo to možné díky vytrvalé solidaritě členů WGA a mimořádné podpoře našich odborových sourozenců,“ uvedl vyjednávací tým.

Stávka nicméně zatím odvolána nebyla, upozornilo na sociálních sítích sdružení WGA a vyzvalo scenáristy, aby se zatím nevraceli do práce. Dohodu musí totiž nejprve potvrdit rada sdružení i jeho členové. K tomu by podle AP mohlo dojít už tento týden. Skončit by však v tuto chvíli podle dopisu členům WGA měly stávkové protesty. Dohoda by měla platit příští tři roky a podle časopisu Variety by se už začátkem října mohlo obnovit natáčení populárních večerních talk shows.

Agentura AP zároveň připomíná, že dohoda byla oznámena pět dní před tím, než se stávka mohla stát nejdelší svého druhu v historii a nejdelší stávkou v celém Hollywoodu za více než 70 let. Naposledy američtí scenáristé stávkovali v roce 2007, nejdéle v roce 1988.

Podmínky dohody zatím nejsou známy. Odbory po hollywoodských studiích ovšem požadují zlepšení finančního ohodnocení scenáristů a také stanovení pravidel pro používání některých nových technologií, například umělé inteligence. Podobné požadavky má také odborové sdružení herců SAG-AFTRA, které se k protestu přidalo v červenci. Je to poprvé od roku 1960, kdy obě skupiny stávkují společně. Také tehdy stávku zahájili scenáristé, ale ukončili ji až jako druzí; tentokrát se filmová a televizní studia rozhodla jednat nejdříve s nimi.

„Jakkoli se těšíme, až si předběžnou dohodu mezi WGA a AMPTP pročteme, jsme i nadále odhodláni dosáhnout nezbytných podmínek pro naše členy,“ uvedly herecké odbory v prohlášení. Zároveň vyzvaly zástupce studií, aby se vrátili k jednacímu stolu a „uzavřeli férovou dohodu, kterou naši členové zasluhují a požadují“.

Dohody se scenáristy bylo dosaženo bez zásahu federálních vyjednavačů či jiných vládních činitelů, jak bylo nezbytné v případě minulých stávek.

Dohodu ocenil i americký prezident Joe Biden, který ji označil za svědectví o síle a nenahraditelnosti kolektivního vyjednávání. K uzavření dohody pogratulovala oběma stranám také starostka Los Angeles Karen Bassová, která vyjádřila naději, že se totéž brzy podaří i v případě herců. Podobně se vyjádřil také kalifornský guvernér Gavin Newsom.

Stávka do značné míry ochromila hollywoodskou produkci. Protest scenáristů pozastavil například vznik nových řad oblíbených seriálů The Last of Us stanice HBO či Stranger Things streamovací služby Netflix a chystaných filmů jako Deadpool 3 nebo Superman: Legacy. Udělování televizních cen Emmy, které se mělo konat 18. září, bylo kvůli stávce odloženo na leden.