Kvantová nadvláda je tady. Googlu se podařilo postavit revoluční počítač

Detail čipu QPU (Quantum Processing Unit), který používají počítače D-Wave 2000Q. (Ilustrační foto)

Detail čipu QPU (Quantum Processing Unit), který používají počítače D-Wave 2000Q. (Ilustrační foto) Zdroj: IBM

Kvantový počítač Rainier pracuje se 128 stavy současně
128qubitový procesor je chlazený tekutým héliem, který vyžadují supravodivé materiály pro využití kvantových jevů.
D-Wave One – první komerčně prodávaný kvantový počítač
Snímek z laboratoře IBM Q.
Prototyp univerzálního kvantového počítače, který na spodní části obsahuje 5qubitový čip.
9
Fotogalerie

Před měsícem vzbudila rozruch zpráva, že se vědcům z Googlu a NASA podařilo vytvořit kvantový počítač, který dosáhl tzv. quantum supremacy, neboli kvantové nadvlády. To představuje situaci, kdy kvantový počítač vyřeší úlohu, kterou dnešní počítače nezvládnou, nebo by jim to trvalo nesmyslně dlouhou dobu. Nyní byla tato zpráva potvrzena, informuje magazín Nature.

Před měsícem zpráva unikla omylem a předčasné zveřejnění vyvolalo pochyby o její důvěryhodnosti. Z webu NASA byla totiž záhy odstraněna. IBM poté přišlo s kritikou, že z uniklé zprávy vyplývá značné nadhodnocení údajného úspěchu vědců. Ti se ve zprávě pochlubili, že jistou úlohu kvantový počítač spočítal za 3 minuty a 20 sekund, kdežto nejvýkonnějšímu superpočítači dneška by to trvalo 10 tisíc let. IBM k tomu později na blogu vydalo, že by to jejich konvenční superpočítač zvládl nejpozději za 2,5 dne nebo s lepším výsledkem. 

Nyní vychází najevo, že ačkoli počítač Googlu řešil v podstatě zbytečný a uměle navozený problém s náhodnými čísly, skutečně dosáhl v této specializované úloze bájné „kvantové nadvlády.

Celý článek se dočtete na stránkách Živě.cz zde >>>