Lenovo údajně zvažuje akvizici BlackBerry

BlackBerry (ilustrační foto)

BlackBerry (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Největší výrobce počítačů na světě firma Lenovo Group údajně uvažuje, že vstoupí mezi zájemce o akvizici výrobce mobilních telefonů BlackBerry. Čínskou firmu pravděpodobně láká portofolio patentů.

Jak Wall Street Journal tvrdí, aktuální zpráva je dalším z důkazů zájmu čínských firem o akvizice. Deník se odvolává na důvěryhodný zdroj obeznámený se situací, který tvrdí, že Lenovo podepsalo s BlackBerry dohodu o mlčenlivosti, což čínskému výrobci počítačů umožňuje podrobně prozkoumat účetnictví kanadské společnosti. Mluvčí obou firem však odmítli zprávu jakkoliv komentovat.

Pokud by obě strany došly k nějaké dohodě, jednalo by se zřejmě o největší akvizici čínské společnosti na Západě. Široké portfolio patentů kanadské firmy by pomohlo Lenovu v rozvoji byznysu s chytrými mobilními telefony, napsal Reuters.

Na prodej od začátku roku

BlackBerry je na prodej od počátku tohoto roku, když jeho nový operační systém BlackBerry 10 a s ním spojená řada smartphonů nezískaly kýženou odezvu u uživatelů. Společnost se stále snaží platformu prosadit a v této snaze dosáhla určitého omezeného úspěchu, ovšem pořád je čtvrtá na trhu za Androidem, Apple iOS a Windows Phone.

Platformu BlackBerry využívá mnoho korporátních i vládních zákazníků. Jakákoliv akvizice tak bude zřejmě podle pečlivým dohledem regulátorů.

Zájemce lákají patenty

Lenovo je aktuálně třetím zájemcem o kanadského výrobce smartphonů. Zájem projevil pojišťovací holding Fairfax Financial, jehož transakce má dosáhnout 4,7 miliardy dolarů (přes 90 miliard korun). Odkup firmy prý také zvažují její zakladatelé Mike Lazaridis a Douglas Fregin. Podle oficiálního oznámení, které podali americké Komisi pro cenné papíry, si zakladatelé najali společnosti Goldman Sachs a Centerview, aby přezkoumali jejich možnosti. Lazaridis a Grefin společně vlastní osm procent akcií, v současnosti s tržní hodnotou kolem 340 milionů dolarů (přibližně 6,4 bilionu korun).

Podle dřívějších spekulací se ale o kanadském výrobci telefonů přemýšlely také firmy Google, Cisco, SAP, Intel, LG nebo Samsung. Hlavním důvodem je pravděpodobně bohaté portfolio patentů, kterým se BlackBerry může pochlubit. Žádna ze zmíněných společností však nepodala oficiální žádost.

Ztrátovou firmu žalují její vlastní akcionáři

Společnost Blackberry se dlouhodobě potýká s nepříznivou ekonomickou situací. Řešením měli být dva nové modely chytrých telefonů. Nedostatečné prodeje ale firmu donutili odepsat téměř jednu miliardu dolarů kvůli zařízením, které nebyla schopna prodat.

Kromě toho musí společnost vyřešit situaci se svými akcionáři, kteří na ni podali žalobu za údajné lhaní o skutečném stavu firmy a zamlčovaném neúspěchu operačního systému BlackBerry 10, což výrazně ovlivnilo hodnotu značky na burze.

Vývoj akcií Blackberry od roku 2009 do září 2013Vývoj akcií Blackberry od roku 2009 do září 2013Vývoj akcií Blackberry od roku 2009 do září 2013|Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance