Mediálni gigant News Corp. chystá rozdělení na dvě firmy

Rupert Murdoch s prvním číslem nového týdeníku

Rupert Murdoch s prvním číslem nového týdeníku Zdroj: profimedia.cz

Správní rada News Corporation Ruperta Murdocha zítra rozhodne o tom, zda se obří mediální společnost rozštěpí na výnosnější část podnikání v zábavním průmyslu a vydávání novin. Akcie firmy díky zprávě posílily o 8,3 procenta na nejvyšší úroveň od roku 2007.

V jedné společnosti by se měla osamostatnit filmová studia 20th Century Fox, vysílací síť Fox a televizní stanice Fox News. Pokud rada návrh schválí, v druhé firmě zbudou novinové tituly jako The Wall Street Journal či Sun a knižní vydavatelství HarperCollins.

Analytici tvrdí, že firma chce štěpením ochránit výnosnější obchodní činnost před otřesy podobné těm, které se odehrály kolem britského skandálu s telefonními odposlechy. Kvůli nim skončil bulvární týdeník News of the World.

Podle mediální konzultantky Theresy Wise chce News Corp. zabránit „krvácení reputace“. Změnu navíc pravděpodobně přivítají i investoři, protože zátěž tištěných médií snižuje růst celé společnosti. „Vydavatelská část podnikání, tedy knihy a noviny, roste velmi pomalu nebo vůbec,“ řekla BBC.

Další bonusem dělení by bylo to, že britská televize BSkyB se pravděpodobně stane součástí „zábavní“ firmy a tím se oddělí od britských novin vlastněných News Corp. Murdochova firma BSkyB nyní vlastní 39 procent a usiluje o získání zbytku firmy. Tomu dosud bránilo spojení televize se skandály zasaženými tiskovými tituly v jedné společnosti.

Podle listu Wall Street Journal by si Murdochova rodina, která drží 40 procent hlasovacích práv News Corp., udržela rozhodující podíl i v obou nových firmách. Tisková divize by byla podstatně menší, nyní podle BBC tvoří čtvrtinu tržeb a desetinu zisku News Corp. Murdoch nejspíš zůstane šéfem zábavní společnosti. Kdo nastoupí do čela druhé firmy, zatím není známo.

Mediální analytik banky Barclays Capital Anthony DiClemente nicméně upozornil, že pokud bude Murdoch stát nad oběma společnostmi, budoucí převzetí BSkyB to neusnadní.