Microsoft si postavil malý internet. Testuje na něm Explorer

Microsoft, ilustrační foto

Microsoft, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Každý z velké pětky výrobců webových prohlížečů samozřejmě testuje výkon svého softwaru, Microsoft si ovšem pro tyto případy postavil svůj vlastní malý internet, na kterém simuluje chování Internet Exploreru 10 při různých scénářích a na různém hardwaru.

Celý systém se skládá ze 140 počítačů, z nichž některé mají roli webových serverů, další jsou DNS servery a tak dále. Testy probíhají 200× každý den a vygenerují bezmála 500 GB dat.

Testování MicrosoftuTestování Microsoftu | Zive.czTady Microsoft měří, jak rychlý bude IE 10 při skutečném používání

Internet Explorer Performance Lab může měřit výkon prohlížeče na různých počítačích s různou softwarovou výbavou, antivirovými programy a tak dále – díky virtualizaci může systém simulovat v podstatě cokoliv. Měřící systém samozřejmě počítá i s testováním kapesních počítačů na armové platformě a SoC.

Virtuální je nakonec i rychlost konektivity a charakter sítě, laboratoř tedy může měřit chování Internet Exploreru na pomalejších DSL sítích, na kabelovém internetu a samozřejmě i na mobilních sítích včetně 4G.

Testy MicrosoftuTesty Microsoftu | Zive.czSoučástí testovacího systému jsou i nízkoenergetické laptopy

Internet Explorer 10 bude výchozím webovým prohlížečem ve Windows 8 a vedle klasické desktopové verze nabídne i metroidní verzi pro stejnojmenné prostředí, která nebude podporovat klasické doplňky (Flash Player aj.) a bude tedy spoléhat pouze na HTML5 multimédia.