Opravte si iPhone sami. Apple spustil program Self Service Repair i v Česku

Apple spustil Self Service Repair i v Česku.

Apple spustil Self Service Repair i v Česku. Zdroj: Apple.com

Program uživatelských oprav zařízení, Apple Self Service Repair, přichází do České republiky a na Slovensko. Firma dovolí zákazníkům, aby si v případě potřeby mohli svá poškozená zařízení opravit sami doma a nemuseli s nimi navštívit servis. Nejde o žádnou přelomovou novinku, program funguje v USA od začátku roku 2022 a od konce loňského roku je dostupný i ve vybraných zemích Evropy. Nyní se služba konečně dostává i k nám a do několika dalších zemí. Na celém světě je jich počínaje dnešním dnem už 33.

Článek vyšel na webu MobilMania.cz

Apple Self Service Repair program je určený pro technicky zdatné zákazníky, kteří mohou u podporovaných zařízení navštívit speciální web Applu, kde zadají sériové číslo svého produktu, a tím získají přístup k originálním návodům, které jsou nově přeložené i do češtiny a slovenštiny. Apple myslel hlavně na ty nejčastější závady jako je výměna baterie, displeje, prasklých zad telefonu, ale vyměnit lze i další komponenty jako je třeba fotoaparát, Taptic Engine a další.

Originální díly, kufr s vybavením a český návod

Každý návod vám krok po kroku ukáže, jak při opravě správně postupovat. Výhodou je, že po ověření sériového čísla dostanete i originální náhradní součástky přímo od Applu, přičemž ty staré můžete firmě vrátit zpět. Apple je pak řádně zlikviduje, recykluje nebo je může dále využít v rámci svého programu Refurbished s repasovanými zařízeními, který funguje v zahraničí. V některých případech za vrácení dílů získáte odměnu v podobě kreditů na budoucí nákup u Applu.

Pokud si zákazník na opravu věří, ale nemá patřičné vybavení, může si od Applu pronajmout i potřebné servisní nástroje. Dostupný je i kompletní Repair Kit v podobě velkého kufru, ve kterém zákazník najde vše potřebné. Týdenní pronájem kufru vychází na 1 452 korun (60 eur v případě Slovenska). Přesné ceny konkrétních servisních nástrojů pro daný typ opravy zákazník uvidí v procesu objednávky, a to po zadání svého sériového čísla opravovaného zařízení.

Pro opravy po záruce nebo mimo ni

Ke dnešnímu dni je v rámci Self Repair Service programu podporovaných 35 zařízení, které si takto lze uživatelsky opravit. Například nejnovější řadu iPhonů 15 nebo počítače Mac s procesory řady Apple M2, a to včetně MacBooků Air a Pro, Mac mini, Mac Studio či Mac Pro. Samozřejmě nechybí ani vybraná starší zařízení jako počítače s čipem M1 nebo iPhony 12 a novější. Podporu konkrétního přístroje a komponenty si může každý snadno ověřit zadáním sériového čísla.

S rozšířením služby do dalších zemí Evropy Apple zároveň vylepšuje program v USA, kde začne kromě dílů, návodů a nástrojů k opravě poskytovat i oficiální diagnostický software, kterým si zákazníci mohou detailně otestovat funkcionalitu konkrétních součástek zařízení. V Evropě by diagnostický software měl být dostupný až příští rok.

Apple Self Repair Service program rozhodně nemá za cíl nahradit tradiční servisní opravy. Služba je primárně zamýšlená jako jejich alternativa, a to v rámci pozáručních nebo mimozáručních oprav (např. výměna prasklého displeje). Důležité je podotknout i fakt, že je program určený pouze pro zkušené a zručné uživatele, kteří si na opravu troufnou sami, protože za případné škody způsobené nedbalým zásahem nenese Apple žádnou odpovědnost. Pro většinu zákazníků tak stále zůstává bezpečnější volbou využití autorizovaných servisů.