Pandemie pomohla technologickým firmám. Zisk Facebooku se zvýšil o téměř sto procent

Úspěšný kvartál hlásí i Facebook.

Úspěšný kvartál hlásí i Facebook. Zdroj: Facebook

Šéf Microsoftu může být s výsledky společnosti spokojen, zejména s růstem segmentu cloudových služeb.
Společnost Apple má za sebou úspěšné čtvrtletí, její tržby dosáhly téměř 90 miliard dolarů.
3
Fotogalerie

Technologickým firmám pandemický rok pomohl. Potvrzují to jejich nejnovější čtvrtletní zprávy. Největšího zisku dosáhl Apple, následován Googlem, Microsoftem a Facebookem, který zaznamenal téměř zdvojnásobení meziročních výdělků. 

Apple si za uplynulý kvartál připsal zisk 23,6 miliardy dolarů, Google dosáhnul na 17,9 miliardy dolarů a na třetí místo se dostal Microsoft, který zaznamenal zisk ve výši 15,46 miliardy dolarů. Nejnižšího zisku dosáhl Facebook s 9,5 miliardy dolarů, nicméně u něj byl zaznamenán nejvyšší meziroční nárůst a to o téměř 100 procent. 

Růst Applu překonal i očekávání analytiků, kteří počítali s příjmy o 12 miliard dolarů nižšími. Apple celkově za čtvrtletí končící 31. března utržil 89,6 miliardy dolarů a hlásí zisk 1,4 dolaru na akcii, celkově 23,6 miliardy dolarů.

Jen za prodej iPhonů Apple utržil 48 miliard, následován Macy, za které Apple získal 9,1 miliardy dolarů. Poptávka po nových iPhonech byla umocněna mimo jiné i přechodem na 5G síť.

Velký úspěch Apple zaznamenal na čínském trhu, kde jeho příjmy vzrostly o 87 procent na 17,7 miliardy dolarů. Podle CEO společnosti Tima Cooka rostoucí prodeje reflektují optimismus zákazníků, kteří věří, že konec pandemie je blízko.

Facebook směřuje k e-commerce

Podobně úspěšné čtvrtletí má za sebou i sociální síť Facebook. Její příjmy narostly o 48 procent na 26,77 miliardy dolarů, zisk vzrostl meziročně o 94 procent na 9,5 miliardy dolarů. Roste i počet aktivních uživatelů Facebooku, denně ho nově využívá 1,88 miliardy lidí, aspoň jednou měsíčně dokonce 2,88 miliardy lidí po celém světě. Akcie sociální sítě se v reakci na výsledky zvedly o 5 procent.

Dobré zprávy pro Facebook hlásí i jeho služba Marketplace neboli Tržiště. Podle čtvrtletního reportu tuto službu využívá už přes miliarda lidí, pro Facebook se tak jedná o jednoznačný úspěch, právě segment e-commerce bude další oblastí, kam chce největší sociální síť světa směřovat.

Růst Googlu a Microsoftu

Alphabet, mateřská společnost Googlu, navýšila své příjmy oproti začátku loňského roku o 34 procent na 55,4 miliardy dolarů. Naopak oproti závěru roku 2020 zaznamenala pokles o 2 procenta. Zisk za první čtvrtletí dosáhl 17,9 miliardy dolarů.

Cloudový byznys Googlu je stále prodělečný, za uplynulé čtvrtletí utržil ztrátu jedné miliardy dolarů s příjmy přes 4 miliardy, ztrátovost Google Cloudu tak zpomalila. Příjmy z videoportálu YouTube meziročně vzrostly ze 4 miliard na 6 miliard.

Odhady analytiků mírně překonal i Microsoft, za první letošní čtvrtletí společnost utržila 41,71 miliardy. Příjmy Microsoftu vzrostly o 19 procent, jedná se o největší nárůst od roku 2018. Zisk společnosti meziročně vzrostl o 44 procent na 15,46 miliardy dolarů. 

Nadále významně roste cloudový byznys Microsoft Azure, u kterého společnost hlásí nárůst o 50 procent, což z něj dělá nejrychleji rostoucí produkt Microsoftu. Celkově cloudový segment, do kterého mimo jiné spadá i Microsoft Azure, utržil 15,12 miliardy dolarů.

Segment Produktivita a obchodní procesy, do kterého patří například produkty jako LinkedIn nebo Office, Microsoftu přinesl 13,49 miliardy dolarů. Microsoft Teams zvýšil počet uživatelů z říjnových 115 milionů na aktuálních 145 milionů.