Peníze od Saúdů bych teď asi nepřijal, prohlásil Musk

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: profimedia

Saúdské Arábii se částečně zužují investiční možnosti. Zakladatel Tesly Elon Musk řekl, že by nyní kvůli zabití novináře Chášukdžího pravděpodobně nepřijal peníze od saúdské vlády, píše Bloomberg.

Smrt novináře Džamála Chášukdžího, který kriticky reflektoval činnost saúdské vlády, byla podle Muska „velmi špatná“. V rozhovoru pro magazín Recode řekl, že by nyní saúdské investice pravděpodobně nepřijal. Zároveň ale vyzval k tomu, aby si lidé uvědomili, že všichni Saúdové nejsou stejní.

„Nikdo nechce, pokud se to špatné opravdu stalo, odsoudit celou zemi. Měli bychom myslet na to, že v Saúdské Arábii žije spousta dobrých lidí,“ řekl Musk.

Zakladatel Tesly po letním oznámení svého plánu na privatizaci automobilky komunikoval právě se saúdskoarabskou vládou i tamním veřejným investičním fondem (PIF). Po několika chaotických týdnech ale uznal, že jeho plán nebyl moudrý a to z mnoha důvodů, ne jen kvůli problematické etické rovině. Musk měl podle serveru Recode nakonec štěstí, že se jednání o privatizaci neposunulo dál, protože by se nyní ocitl v centru debaty o porušování lidských práv v Saúdské Arábii.

Zakladatel automobilky v srpnu šokoval trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí firmy a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Uvedl také, že má pro tento záměr také zajištěno financování. Později sdělil, že poslední jednání, které se konalo 31. července, opustil bez jakýchkoliv pochybností, že dohoda může být uzavřena. To je i důvod, proč napsal, že financování je zajištěno.

Saúdskoarabský veřejný investiční fond (PIF) v létě koupil téměř pět procent akcií Tesly. Fond je známý investicemi do technologických firem. V současnosti spravuje aktiva v hodnotě kolem 250 miliard dolarů (5,6 bilionu korun).

Novinář Džamnál Chášukdží psal pro americký list The Washington Post a byl kritikem saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána. K jeho vraždě došlo zřejmě 2. října.  Rijád nejprve tvrdil, že Chášukdží z úřadu ve zdraví odešel, později přiznal, že přišel o život nešťastnou náhodu při bitce. Nakonec saúdskoarabští představitelé připustili, že šlo o vraždu a dokonce o předem naplánovaný čin.